Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Miercuri - 26 aprilie 2017 7:05:46

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Interesele mari îi sugrumă pe cei mici


7 octombrie 2013

citeşte totul despre:
impozite,
interese,
locuri,
mondiale,
organele,
profitabil,
romani,
spaniol,
interesele,
alimentare,
dezvolte,
disparate,
intreprinzatori,
magazine,
societaterating  rating     (151 vizualizări)

 Un prieten a plecat acum 12 ani în Algeria. S-a căsătorit cu o fată de acolo şi, ca român, şi-a deschis o mică afacere în zonă. Ceva banal, un magazinaş cu produse alimentare, pentru comunitatea respectivă. Nu era singurul cu acest gen de comerţ, dar a fost ajutat efectiv de statul algerian. Mi-a spus că timp de cinci ani nu a plătit impozite, politica acolo fiind aceea că un comerciant la început de drum trebuie ajutat. Acum are 12 magazine, un lanţ profitabil şi a plătit din urmă, tot ceea ce datora statului algerian. “Îmi merge foarte bine. Afacerea este profitabilă şi, crede-mă, am plătit cu drag dările din urmă. E adevărat că dacă nu plăteam îmi lua afacerea cu tot ceea ce am investit, dar trebuie să fii nebun să nu plăteşti din moment ce ai de unde. Oamenii m-au lăsat să cresc, m-au încurajat, e normal să fiu şi eu corect cu ei”, mi-a povestit amicul Liviu. Atenţie, vorbim despre Algeria, un stat care nu îmi amintesc să fi fost vreodată în topul economiei mondiale. Mai mult, un coleg îmi spunea că o rudă de-a lui, stabilită în Spania, şi-a deschis un mic coafor, de patru locuri. O afacere de familie, dar Fiscul spaniol nu i-a trecut pragul. E prea mică afacerea, îmi spunea el.

Sunt fragmente disparate din aceeaşi poveste. Aceea în care statul îi încurajează pe micii întreprinzători, îi lasă să se dezvolte, şi abia după ce au prins cheag îi obligă să plătească.

La noi, toate organele de control sunt pe capul tău, dacă ai o afacere de familie. Te caută şi în gaură de şarpe, ca şi când ai cel mai mare infractor în viaţă. În schimb, Tutunul Românesc, o societate imensă, cu o cifră de afaceri impresionantă, nu îşi plăteşte datoriile către stat şi ghici ce? I-au fost anulate! Dacă tu, ca mic întreprinzător, datorezi câteva sute de lei statului, eşti un infractor. Dar dacă datorezi milioane eşti un şmecher şi ai relaţii care îţi anulează datoriile. Chiar pot algerienii şi spaniolii şi noi nu? Sau este vorba despre faptul că interesele mari îi sugrumă pe cei mici? Suntem pe un drum care nu duce nicăieri. Ni se spune că e greşit să mergem înainte, dar sunt unii care ne împing de la spate, ca nu cumva să ne oprim. Nu cumva să ne întoarcem din drum şi să o luăm pe calea cea bună. Trebuie să rămânem pe drumul greşit, să nu avem pârghii pentru ne decide singuri calea. Dureros este faptul că, deşi sunt conştienţi de asta, mulţi români fac jocul acelora care au interese mari, doar pentru a obţine o fărâmă de mai bine. Iar în Algeria şi în Spania nu putem pleca în masă! 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Spune-mi draguto…ce inseamna sex?
– Sex este cand te fardezi putin, intri la bar, faci ochi dulci unui tanar, el te invita la cateva paharele, te culci cu el, si el iti lasa pe masa ceva bani…..
– Si ce inseamna sex bun?
– Sex bun este cand te fardezi putin, intri la bar, faci ochi dulci unui tanar ,el te invita la cateva paharele, te culci cu el, si el iti lasa o multime de bani pe masa….
– Si ce inseamna dragoste?
– Ah, dragostea este o inventie evreiasca ca sa nu-ti plateasca!
„Vor exista mereu oameni care te vor răni, aşa că trebuie să ai grijă în cine ai încredere a doua oară.” — Gabriel Garcia Marquez

Curs valutar
25 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.525 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1556 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3254 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online