TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:29:03

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Despre nebuni


27 septembrie 2013

citeşte totul despre:
baudelaire,
cersea,
doamne,
erasmus,
monstri,
moderna,
miniona,
frumoasa,
sotie,
plenara,
satelor,
rotterdam,
siguranta,
sofisticata,
supraaglomeratrating     (94 vizualizări)

Orice oraş care se respectă îşi are nebunii lui. Civilizaţia modernă este, într-un fel, şi un elogiu adus nebuniei, ca să-l cităm, măcar în treacăt, pe Erasmus din Rotterdam, ca şi un tribut plătit alienării pe care o generează fiinţele omeneşti, obligate de geografie, istorie sau întâmplare să trăiască, în număr tot mai mare, laolaltă.

Ce este oare aglomeraţia urbană, de la burgul medieval la megalopolis-urile futuriste ale secolului al douăzecilea, altceva decât o sfidare a satului patriarhal, a simplităţii lui morale şi sociale, altceva decât o provocare, superbă în sofisticata ei artificialitate, a vieţii idilice şi previzibile pe care omenirea a dus-o vreme de milenii?

Dacă „veşnicia s-a născut la sat”, cu siguranţă că nebunia a înflorit la oraş, în mediul citadin în care sentimentul de stup supraaglomerat, de anulare a individualităţii, de singurătate în convieţuire şi de etern conflict cu semenii şi ierarhiile conduce la sminteală.

Nebunii satelor n-au clasă. Ei sunt ori victimele unei eredităţi tarate, ori subiecţii şocurilor unei realităţi primitive şi brutale. Ţicniţii oraşelor au farmec şi stil, bântuie străzile mânaţi de obsesii sau de întrebări schimonosite al căror răspuns nu-l ştie decât Dumnezeu.

Nici Ploieştiul nu face excepţie de la această lege imuabilă. În copilăria mea, eram fascinat de cei câţiva nebuni cu care o legislaţie permisivă, uriaşa disponibilitate de timp şi o inocenţă zâmbitoare popula răspântiile şi parcurile. Cel mai spectaculos era Mauriciu, care-şi făcea veacul în zona de la Picadilly, unde cred că şi locuia. Gesticula bodogănind pe stradă, cerşea ţigări şi înainta pe trotuar tăind aerul cu braţele sale foarte lungi, urmat întotdeauna, la câţiva paşi, de blânda şi miniona lui soţie. Cea mai fermecătoare era Florence, care-şi pierduse logodnicul în război şi colinda de-atunci oraşul machiată strident şi preţios, într-o frumoasă rochie cloche, cu părul despletit sub pălăria extravagantă, istorisindu-şi drama trecătorilor dispuşi s-o asculte.

Căci între nebunii de tot soiul, cei care se smintesc din dragoste alcătuiesc un fel de elită. Pentru că nebunia este, cel puţin în cazul lor, o disperată fugă din faţa realităţii, drumul spre o euforie care, chiar dacă nu e plenară şi firească, rămâne, totuşi, o formă de fericire.

„Doamne, îndură-te, ai milă de nebuni şi de nebune! O, Ziditorule! pot fi monştri în ochii Aceluia care singur ştie de ce există, cum s-au făcut şi cum ar fi putut să nu se facă?” (Baudelaire).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online