De câteva zile ştirile despre percheziţiile de la Lukoil ţin prima pagină a ziarelor din România.

Din câte ţin eu minte percheziţii la sediile diferitelor societăţi comerciale au loc aproape zilnic. Şi tot zilnic avem comunicate despre sechestru asigurator pus de anchetatori pe diverse conturi sau bunuri ale respectivelor firme.

Cel mai recent caz este cel al Siveco România, o altă firmă cu salariaţi mulţi. În cazul Siveco, fondatoare societăţii este în arest, dar nu am auzit ca firma să îşi închidă obloanele. Şi tot vreo 2000 de angajaţi are şi Siveco...

În cazul Lukoil, patronii ruşi dau senzaţia unui şantaj de prost gust făcut direct la adresa Guvernului României şi mai ales a premierului Ponta, aflat în plină campanie electorală.

Santajăm cu locurile de muncă ale câtorva mii de prahoveni şi ne plângem că procurorii au pus sechestru într-un caz de evaziunea fiscală. Interesant este faptul că ruşii de plâng doar de sechestru, dar nu contestă acuzaţiile anchetatorilor.

În final, după zile de tatonări, după o intervenţie a premierului, ruşii au adus garanţii, iar sechestrul a fost ridicat.  Nu era mai simplu ca reprezentanţii Lukoil să vină cu garanţiile respective de la început?

Eu cred că anchetatorii ar trebui lăsaţi să şi facă treaba fără presiuni. Dacă este evaziune fiscală cineva trebuie să plătească pentru că legile româneşti nu au fost respectate. Din păcate, trăim în România, iar politicul se amestecă fără nicio jenă în justiţie.

Din păcate cu astfel de ingerinţe România nu va deveni o ţară normală...

Până una alta, procurorii i-au făcut un cadou lui Vladimir Putin în ziua în care împlineşte 62 de ani. Au ridicat sechestrul pus pe tankurile petroliere ale ruşilor de la Lukoil....

Şi poate ruşii vor începe acum să respecte legile din România, iar cele 230 de milioane prejudiciu din dosarul respectiv vor ajunge în visteria statului aşa cum este normal.