TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:33:50

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


De ce nu trăiţi bine?


11 august 2013

citeşte totul despre:
catavencu,
cearsafuri,
baieti,
farsa,
epigonii,
deviza,
valorilor,
seducatorul,
promisiunilor,
frica,
imagine,
prost,
tesatura,
televiziunilor,
victimerating  rating     (149 vizualizări)

Aşa cum Ulise a avut inteligenţa de a cere să fie legat de catargul corabiei sale, pentru a nu cădea pradă cântecelor de sirenă, ar trebui ca şi noi, bieţi alegători seduşi din/cu mila noastră, să facem un gest crucial, radical, nemaivăzut. Să ne legăm cât mai strâns de un catarg imaginar al propriilor convingeri, al adevărurilor ştiute dar nerostite, pentru a nu fi, o dată în plus, victime sigure. Pentru a nu fi, o dată în plus, furaţi, într-o ţară înşelată cu metodă, tot mai sărăcită ( vorbesc, evident, despre oameni ca noi), de parcă singura deviză a zilelor noastre ar fi Cleptocraţia conduce/Distruge România!

Vă amintiţi, sunt convins,  seducătorul,, Să trăiţi bine!’’. După aproape un deceniu de coabitare cu înţelesul sloganului câştigător, am înţeles, cred, dacă nu am făcut-o de la bun început, că, de fapt, această cinică formă fără fond nu a fost decât rodul înspiraţiei unui făcător de imagine, e adevărat, unul bun, suficient de bun dacă a mobilizat atâtea energii oarbe. ( Ce frapantă asemănare cu deviza lui Caţavencu: România să fie bine şi tot românul să prospere!)  Uitati-vă la toţi aceşti ani, răstigniţi între dreptate şi adevăr şi dreptate până la capăt, ani furaţi de nişte  băieţi deştepţi, premianţi ai sistemului- altul decât cel al valorilor morale consacrate, ani ale căror adevăruri vor rămâne îngropate. Definitiv! Pentru că oamenilor ca ei nu le este frică de nimic. Ţesătura de tip omerta funcţionează impecabil. La nevoie, în spectacole bine regizate, cu accente groteşti, sistemul se debarasează de cei care nu respectă regulile (şlapi, costume de baie, diete, decizii luate între cearşafuri, protejarea la infinit a vinovaţilor, băi de mulţimi selectate atent, joacă, joc, bătaie de joc...). Totul, în luminile mincinoase ale televiziunilor care, în chip magic, transformă in valori naţionale nişte mediocrităţi (ne)elevate, făcându-se a nu înţelege evidenţele...

Iară noi, noi, epigonii? Cu ce rămânem după douăzeci de ani de minciună şi neputinţă? De ce, în ciuda promisiunilor binevoitor cinice, continuăm să trăim prost?

Am să vă ofer răspunsul pe care îl dă la această întrebare Eugen Ovidiu Chirovici, unul din purtătorii de lumină ai anilor mei din urmă. Afirmaţiile sale par adevărate axiome, sunt tăioase, inteligente, curajoase şi pot fi premisa de la care putem începe să reconstruim.

1. România este o ţară fără resurse sau, în orice caz, resursele pe care le avem sunt departe de a fi de ajuns.

2. După 1989, a urmat o perioadă dominată de lupte politice ascuţite, pe fondul unei agresivităţi tot mai evidente, fără un proiect valabil şi viabil, capabil să adune.

3. Avem în urmă o istorie nefericită, unitatea naţională fiind înfăptuită în 1918, ceea ce face din Statul nostru unul tânăr.

4.Setul de mentalităţi pe care se naşte paradigma socială, politică şi economică în care trăim este unul profund alterat, de la vlădică la opincă. ALTERAT ŞI ALTERABIL. Muncim prost şi dezorganizat, iar corupţia este corolarul unor mentalităţi ce-şi găsesc rădăcinile în mitul haiducului, în lipsa simţului proprietăţii.

În  toată această uriaşă farsă, suntem personaje. Obligate să jucăm, după regulile lor, e adevărat. Dar statutul de personaje principale ni-l croim singuri. Cu observaţia fundamentală că aceasta este, pentru cei mai mulţi, singura viaţă în care putem să o facem...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online