Angajaţii din două combinate chimice deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae au fost anunţaţi că vor fi trimişi în şomaj, iar fabricile se vor închide. Este vorba de peste 700 de oameni de la Nitroporos Făgăraş şi Amurco Bacău. Din 15 mai, pe platforma industrială Făgăraş vor rămâne doar 180 de oameni care vor lucra pentru Fabrica de Pulberi din cadrul Romarm.

Conducerea Interagro SA motivează aceste concedieri ca urmare a creşterii din ultimul an a preţului la gaz metan, care reprezintă 80% din cheltuielile de producţie. La aceasta se adaugă scăderea cererii pe piaţa de îngrăşăminte chimice.

Conducerea NitroPoros Făgăraş a anunţat încă de luni că toţi cei 440 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj peste două zile.

Şi la Bacău, 300 de angajaţi ai Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Amurco au primit preavizele în vederea disponibilizărilor colective, începând cu 1 iunie. Măsura a fost luată de patronat la două luni şi jumătate de când unitatea nu mai funcţionează.

Conform contractului colectiv de muncă, fiecare angajat disponibilizat beneficiază din partea patronatului de trei salarii compensatorii.