Firma Internaţional Sinaia, deţinută de familia fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu, a obţinut anul trecut un profit de 1,1 milioane lei, iar pentru 2014 este programată vânzarea vilei Stejarul, monument de arhitectură, investiţii de 1 milion euro şi un câştig de 4,4 milioane lei.
În anul 2012, firma hotelieră a înregistrat pierderi de 83.000 de lei, cu mult sub cele de aproape 20 milioane lei din 2011, când au fost făcute investiţii importante.

Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 7%, la 15 milioane lei (3,4 milioane euro), iar în acest an ar urma să scadă cu 20%, la 12 milioane lei (2,6 milioane euro), rezultă din informaţiile transmise de International Sinaia (INTE) pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Firma a consemnat în anul 2012 o cifră de afaceri de 14 milioane lei.

Veniturile au avansat anul trecut cu 5%, la 16,2 milioane lei (3,6 milioane euro), însă în acest an sunt estimate să coboare cu 25%, la 12,1 milioane lei (2,6 milioane euro). În anul 2012, venturile au însumat 15,3 milioane lei.

O scădere puternică este estimată şi pe partea de cheltuieli, care ar urma să ajungă în acest an la 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), de la 15 milioane lei (3,4 milioane euro) în 2013. Costurile de anul trecut au fost cu puţin mai mici decât cheltuielile din 2012, de 15,4 milioane lei.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an a fost aprobat, vineri, în AGA. AGA a aprobat, totodată, un buget de investiţii şi reparaţii de 1 milion de euro şi vânzarea vilei Stejarul din Sinaia, monument de arhitectură şi evaluată la peste 1 milion de euro.

Surse din piaţa locală au declarat la mijlocul lunii februarie pentru MEDIAFAX că valoare imobiliului depăşeşte un milion de euro, precizând că nu există însă o referinţă clară, întrucât în ultimul timp nu au fost tranzacţii publice cu astfel de imobile. Potrivit aceloraşi surse, vila nu a fost introdusă până acum în circuitul turistic public, ci a fost utilizată drept reşedinţă de vacanţă.

Familia lui Dan-Radu Ruşanu deţine hotelul Intenaţional Sinaia, care are 180 de camere şi este clasificat la patru stele. Acestuia i se adaugă un centru de conferinţe cu 11 săli, trei restaurante, un centru spa cu piscină şi un centru de divertisment.

În anul 2011 hotelul a fost modernizat după o investiţie de 6 milioane de euro. Firma Internaţional Sinaia a contract în 2011 un credit de 4,5 milioane euro de la UniCreit Ţiriac Bank, pe o perioadă de aproape 8 ani, cu o dobândă variabilă calculată ca EURIBOR la trei luni plus o marjă fixă de 3% pe an.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Internaţional Sinaia a fost realizată în data de 23 octombrie, când preţul a stagnat la 0,7 lei. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 23,8 milioane lei (5,3 milioane euro).

Familia Ruşanu controlează direct şi indirect 91,1% din titlurile companiei, iar restul acţiunilor sunt deţinute de alţi acţionari. Dan Radu Ruşanu a demisionat miercuri din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).