Certificatele energetice au devenit obligatorii pentru toţi proprietarii care doresc să vândă sau să închirieze apartamente începând de vineri. Costul unui astfel de certificat poate ajunge până la 400 de euro. Măsura este necesară deoarece un potenţial cumpărător sau chiriaş are dreptul să fie informat în legătură cu costurile la care se ridică întreţinerea imobilului, susţin reprezentaţii Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR).

Proprietarul este obligat, conform legii privind eficienţa energetică, publicată în Monitorul Oficial în 20 mai 2013, având termen de intrare în vigoare 60 de zile de la data publicării, să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului şi să-i predea originalul după încheierea contractului, altfel, acesta este supus "nulităţii relative", mai exact, contractul poate fi contestat în instanţă.

Costurile unui certificat energetic sunt cuprinse între 100 şi 400 de euro, în funcţie de tipul apartamentului. Pentru o garsonieră, spre exemplu, acestea se plasează la limita inferioară a intervalului. Asociaţiile de profil au cerut deducerea acestor costuri, însă măsura nu a fost aprobată de guvern. Potenţialii cumpărători sau chiriaşi pot negocia chirii mai ieftine pe baza certificatelor

Alte aspecte care sunt luate în calcul la încadrarea într-o anumită clasă energetică sunt existenţa repartitoarelor sau a temporizatoarelor de curent electric în bloc, astfel încât lumina din scară să nu funcţioneze neîntrerupt pe perioada nopţii.

Experţii susţin că potenţialii cumpărători sau chiriaşi se pot folosi de informaţiile din certificatul energetic pentru a negocia un preţ mai mic.

Până la data de 8 iulie 2013 au fost atestaţi 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cei mai mulţi auditori energetici au fost atestaţi în Bucureşti (403) şi judeţele Timiş (128), Iaşi (65), Cluj (56), Constanţa (57), Braşov (53), Dolj şi Bihor (câte 40).

Instituţiile publice riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu afişează certificatul energetic

Autorităţile şi instituţiile publice care au în proprietate sau în administrare o clădire cu o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi sunt obligate să afişeze "într-un loc accesibil şi vizibil" certificatul energetic.

Nerespectarea prevederii se sancţionează cu amenzi de la 5.000 de lei, la 10.000 de lei, potrivit modificărilor aduse în luna mai legislaţiei din domeniu.

Obligativitatea prezentării respectiv prefării certificatelor energetice la închirierea respectiv vânzarea apartamentelor a intrat va intra în vigoare vineri, 19 iulie, conform modificărilor aduse în luna mai a acestui an.