Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului.

Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia.

Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt. Biroul Procurorului General a informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.

În SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, autorităţile investighează mai multe cazuri de activităţi ilegale comise utilizând bitcoin.

La sfârşitul anului trecut, China a interzis portalurilor de tranzacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă.