O sută de angajaţi, dintr-un total de 216 salariaţi, vor fi disponibilizaţi, până în februarie, de la Uzina de Vagoane Aiud, în cadrul unui program de restrângere a activităţii în vederea eficientizării acesteia, potrivit unei notificări depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba.

Printre cei afectaţi de concedierea colectivă se numără inclusiv personal TESA, respectiv peste 20 de persoane, inclusiv un director, un şef serviciu şi opt ingineri.

Potrivit documentului depus la ITM şi AJOFM Alba, instituţii cărora li se solicită sprijinul în vederea găsirii unor soluţii corespunzătoare sau în scopul redistribuirii/reconversiei profesionale a personalului afectat, motivele care au determinat această concediere colectivă sunt reorganizarea activităţii ca urmare a scăderii portofoliului de comenzi, implicit a cifrei de afaceri a societăţii.

În afara drepturilor cuvenite la zi, cele o sută de persoane vor primi la desfacerea contractului individual de muncă o compensaţie de un salariu mediu pe unitate.

Uzina de Vagoane Aiud, o societate privată, se ocupă cu repararea, întreţinerea şi modernizarea vagoanelor de cale ferată, fabricarea reperelor speciale pentru material rulant, fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice — piese turnate, forjate, asamblări sudate, prelucrări prin aşchiere, recondiţionări piese metalice etc.

Printre beneficiarii serviciilor prestate de către SC Uzina de Vagoane Aiud SA s-au numărat de-a lungul timpului, potrivit informaţiilor postate pe site-ul unităţii, SNTFC CFR-Marfă SA, SNTFC CFR — CĂLĂTORI SA, precum şi BDZ Căile Ferate Bulgare, JK SERVICE Belgia şi Akros HENSCHEL Franţa.

Un oraş cu circa 24.000 de locuitori, municipiul Aiud se confruntă cu o rată neoficială a şomajului de peste 20%, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale.