România va vinde jumătate din recolta de floarea soarelui în 2014. Agricultorii români vor exporta peste un milion de tone de seminţe de floarea soarelui până în vara anului viitor, cu o treime mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producătorii sunt nevoiţi să exporte, având în vedere că în România nu au unde să îşi proceseze recolta, numărul fabricilor unde ar fi putut să facă acest lucru fiind mai mic decât în anii trecuţi.

România a exportat în acest an şi foarte multe cereale. În perioada iunie - septembrie s-au vândut peste hotare două milioane de tone de grâu - aproximativ jumătate din consumul României.

Anul 2013 a fost unul excelent pentru agricultori, având o producţie agricolă mult peste media din ultimii 20 de ani. Recolta de porumb a fost aproape dublă faţă de cea din 2012, iar la grâu şi floarea soarelui s-au înregistrat creşteri cu o treime.

Producţia mare a dus şi la scăderea preţurilor, iar absenţa silozurilor şi exporturile ridicate ar putea să fie resimţite în 2014. Pentru prima data în ultimii 24 de ani, România a exportat mai mult decât a importat.