Recalculările făcute periodic şi aleatoriu de Fisc pot duce adesea la blocarea conturilor bancare sau la poprirea sumelor pentru stingerea datoriei. Pentru evitarea unor astfel de situaţii neplăcute, contribuabilii au însă câteva pârghii legale, susţin consultanţii fiscali ai ANAF.

Persoanele fizice şi juridice au câteva pârghii legale prin care pot evita blocarea conturilor până la achitarea restanţelor către ANAF, au informat consultanţii fiscali la solicitarea „Adevărul”, precizând că cea mai simplă modalitate de a scăpa de poprire este plata datoriei.

Iată cum stau lucrurile din punct de vedere procedural: ANAF trimite contribuabililor o singură dată notificarea prin care anunţă care este cuantumul datoriei şi ce reprezintă. Notificarea este trimisă acasă sau la sediul firmei.

De la primirea notificării, contribuabilii au 15 zile la dispoziţie pentru a face plata. În cazul în care titularul nu este găsit la domiciliu, ANAF trece şi numele acestuia în lista datornicilor publicată pe site-ul său. Majoritatea cetăţenilor nu ştiu însă că au datorii către ANAF şi nicidecum nu se gândesc să consulte periodic lista datornicilor pentru a vedea dacă sunt şi ei menţionaţi.

Ca atare, Fiscul trece la emiterea unui titlu executoriu.

Pentru a evita blocarea conturilor, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni în instanţă Acest titlu executoriu poate fi contestat în instanţă, dar executarea silită nu este suspendată pe perioada în care judecătorii analizează contestaţia.

„Pentru a nu i se bloca conturile, debitorul trebuie să iniţieze mai multe acţiuni simultane în instanţă: să conteste somaţia de plată şi titlul executoriu şi să ceară şi stoparea executării silite”, au expicat consultanţii ANAF.

O altă modalitate de a scăpa de popririle Fiscului este aceea de a discuta cu reprezentanţii Fiscali şi de a cere eşalonarea plăţilor.

„După ce au primit somaţia de plată, contribuabilii pot merge la sediul ANAF de care aparţin cu domiciliul sau sediul firmei să depună o cerere de eşalonare a datoriilor, dar numai dacă acestea sunt de până în 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi de până în 20.000 lei pentru persoane juridice”, au spus specialiştii. Potrivit legii, în cazul în care contul a fost poprit, autorităţile fiscale au obligaţia de a ridica poprirea „de îndată” ce plata datoriei a fost făcută.

Executarea silită poate fi suspendată şi dacă firma care a fost notificată ştie că are de primit bani de la ANAF, cum ar fi restituirea de TVA, şi depune imediat o cerere de rambursare. „Această modalitate de evitare a blocării conturilor nu poate fi fcută decât dacă datoria firmei către ANAF este mai mică decât rambursarea de TVA pe care aceasta ar trebui să o primească”, au explicat consultanţii.

ANAF a trimis 300.000 decizii de impunere în 2017 pentru a evita prescripţia datoriilor Fiscul a trimis anul trecut un număr uriaş de impuneri pentru plata contribuţiei la asigurările de sănătate (CASS), prin care cere achitarea unor sume neachitate încă din 2012. Numărul deciziilor de impunere, de peste 300.000, este de circa 100 de ori mai mare decât cel de anul trecut, potrivit datelor transmise de Fisc la solicitarea Profit.ro.

ANAF a acţionat acum pentru a evita o eventuală prescriere la începutul acestui an a datoriilor restante din 2012. Cei peste 300.000 de sunt, în principal, PFA, profesii liberale şi alte activităţi independente, dar printre cei care au primit de la Fisc decizii de impunere sunt şi cei care au obţinut venituri din drepturi de autor sau chirii. Nici suma pe care Fiscul o aşteaptă nu este una mică. Astfel, valoarea deciziilor de impunere CASS comunicate în 2017 pentru anul 2012 este de 162,5 milioane de lei, din care 94 milioane lei obligaţii fiscale neîncasate şi 68,5 milioane lei obligaţii fiscale încasate.

Dacă în 2017, Fiscul a trimis notificări doar pentru 2012, foarte probabil ca în 2018 să trimită decizii de impunere pentru 2013.