Reprezentanţii Guvernului au anunţat plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, garanţiile pentru Prima casă 2018 vor fi în valoare de 2 miliarde de lei.

Guvernul a luat decizia şi de a reduce marja maximă de dobândă de la 2,5% la 2% pentru a corela prevederile privind costul total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe.

„Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, se arată într-un comunicat de presă, legat de fonduri Prima casă 2018.

Tot la capitolul fonduri Prima casă 2018, în ceea ce priveşte „realocarea către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de la începutul anului de referinţă de către fiecare finanţator participant în program, actul normativ aprobat astăzi introducând o clarificare suplimentară în acest sens”.

Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în 2017 au fost 628.000 de tranzacţii imobiliare. Cele mai mult vânzări de imobile au fost în Bucureşti (82.477), Cluj (43.774) şi Ilfov (41.687). Cele mai puţine imobile s-au vândut în judeţele Teleorman (4.470), Sălaj (3.920) şi Caraş Severin (3.615).