Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone capătă contur. Autorităţile au început inventarul porcilor de mangaliţa şi bazna, pe care vor să îi dea gratuit fermierilor interesaţi.

Oamenii vor primi de la stat 250 de lei pentru fiecare animal crescut şi 75 de euro de la Bruxelles. Rămâne de stabilit, în şedinţa de Guvern, când se vor da banii. În paralel, Direcţiile Agricole din ţară vor decide cine sunt beneficiarii.

În judeţul Olt, reprezentanţii Direcţiei Agricole au găsit 142 de porci din rasa mangaliţa. Acest fermier creşte astfel de animale şi s-a înscris în programul guvernamental pentru a primi gratis şi mai multe.

Fermierii înscrişi în program trebuie să crească porcii până la 130 de kilograme. Apoi, jumătate din ei trebuie să fie vânduţi unui procesator. Autorităţile locale centralizează acum cererile primite.

Pe de altă parte, crescătorii pot primi şi din partea Uniunii Europene oferă 75 de euro pentru fiecare porc din rasa Mangaliţa, dacă îl înscriu în Registrul Genealogic.

În ceea ce priveşte programul românesc de susţinere a crescătorilor de porci, Guvernul trebuie să dea undă verde pentru împărţirea banilor. Rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru, mai ales că inventarul porcilor din toată ţara încă nu este gata.