Neplata către bugetul de stat, cu intenţie, a impozitelor şi contribuţiilor supuse regimului de reţinere, încasare şi plată sau virare va fi incrimitată ca faptă de evaziune fiscală, urmând să fie pedepsită cu închisoare de la un an la şase ani.

Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Actul normativ va cuprinde 32 de impozite şi contribuţii datorate bugetului, printre ele fiind impozitul pe venitul din salarii şi asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi şi dividende, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile din premii şi din jocuri de noroc, contribuţiile de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani nereţinerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute în anexă constituie infracţiune şi atunci când neplata este consecinţa utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează proiectul de act normativ.

Guvernul doreşte să crească gradul de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale. Guvernul a schimbat şi Codul Fiscal, trecând în totalitate la angajat sarcina fiscală a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, însă angajatorul va fi cel care va stabili, va reţine, va declara şi va plăti obligaţiile datorate.