Tineri din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania, vor putea primi, in anul in care implinesc varsta de 18 ani, cate un bilet de tren gratuit, pentru a putea calatori tarile UE, potrivit unui program-pilot bugetat cu 12 milioane de euro la nivel comunitar, in cadrul Bugetului Uniunii Europene pe anul 2018, pentru care Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, un raport cu 414 voturi pentru, 163 impotriva si 90 de abtineri. 

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan (PMP/PPE), negociatorul-sef al Parlamentului European pentru proiectul de buget al UE pe anul 2018, a explicat ca biletul oferit prin programul Interrail va putea asigura calatorii timp de 30 de zile, insa beneficiarii ar urma sa poata activa cele 30 de zile intr-o perioada de 3 ani.

"Ne propunem sa lansam proiecul la 1 iunie 2018. Comisia Europeana va trebui sa-l implementeze, sa propuna o modalitate de executare a programului. Eu imi pot imagina un sistem primul venit-primul servit. Vreau ca acest bilet sa poata fi folosit intr-o perioada de 3 ani , sa alegi cand sa activezi cele 30 de zile" - a spus Muresan, care a promovat in Parlamentul European acest proiect in cadrul bugetului.

Potrivit acestuia, cu cele 12 milioane de euro vor putea fi cumparate aproximativ 30.000 de bilete de tren in primul an, urmand ca apoi programul sa poata fi extins, in functie de rezultate. "Trebuie sa vedem ce pret vom reusi sa negociem cu companiile feroviare. Nu vom reusi sa furnizam bilete pentru toti tinerii, dar este un prim pas".

Scopul programului Interrail este de a ajuta tinerii europeni sa intre mai usor in contact cu toate taile si culturile locale din UE.