De obicei, persoanele care lucrează în străinătate, uită să îşi recupereze taxele când se întorc acasă sau nu ştiu despre această posibilitate. Este important să ştim că, indiferent dacă încă lucraţi în străinătate şi plătiţi taxe sau deja v-aţi întors acasă, dar aţi plătit taxe în Norvegia, aveţi dreptul să vă recuperaţi taxele plătite în plus.

Sistemul fiscal din Norvegia

Persoanele care se înregistrează ca rezidenţi şi contribuabili norvegieni, trebuie să plătească impozit pentru veniturile şi proprietăţile lor. Potrivit legii, persoanele care locuiesc în Norvegia mai mult de 183 de zile pe an, sau mai mult de 270 de zile în trei ani, trebuie să plătească impozit. De asemenea, şi cei care nu stau atât de mult trebuie să plătească impozit pentru veniturile şi proprietăţile lor, dar nu sunt consideraţi rezidenţi pe termen lung. Norvegia are un sistem de impozitare progresiv, acest lucru presupunând că, dacă câştigaţi mai mult, veţi ajunge să plătiţi mai multe taxe ( se aplică o rată de impozitare mai mare). Rata de impozitare poate fi redusă luând în calcul angajamentele financiare, cum ar fi: împrumuturile, întreţinerea familiei şi cheltuielile de călătorie pentru nerezidenţii ţării, etc. Reducerea ratei de impozitare se aplică şi celor care nu au lucrat 2 ani în Norvegia.

Când trebuie să plătiţi impozit?

De obicei, un angajat care lucrează în cadrul unui contract de muncă, nu trebuie să îşi facă griji în privinţa taxelor. Angajatorul va deduce cuantumul impozitului necesar din salariu. Înainte de a începe să lucreze, fiecare angajat trebuie să primească un card fiscal, astfel încât contabilul să poată aplica cu uşurinţă cota de impozitare în funcţie de statutul contribuabilului. Dacă nu prezentaţi cardul fiscal angajatorului dumneavoastră, veţi avea aplicată o rată de impozitare de 50%, ceea ce înseamnă că veţi pierde jumătate din salariul dumneavoastră. Desigur, veţi putea obţine taxele plătite în plus anul următor, însă va trebui să pregătiţi în prealabil toate documentele necesare.

Transparenţa plăţilor fiscale.

Angajatorul trebuie să colecteze impozite şi să contribuie la Oficiul Fiscal. Salariul fiecărui angajat este supus impozitării pe venit şi este plătit către Oficiul Fiscal. Există cazuri în care angajatorii nu colectează şi nu plătesc impozitele. În acest caz, lucrătorul însuşi ar trebui să aibă grijă de acest lucru. Singura modalitate de a afla dacă a fost plătit impozitul pe venit este să primiţi fluturaşul de salariu de la angajator. Acesta conţine întotdeauna informaţii cu privire la valoarea impozitelor plătite. Este necesar să salvaţi fluturaşul de plată, deoarece acesta reprezintă principala dovadă a impozitelor plătite şi a salariului câştigat de dumneavoastră. Oficiul Fiscal din Norvegia cooperează cu alte ţări în ceea ce priveşte recuperarea impozitelor. Deci, dacă nu v-aţi plătit impozitele şi aţi părăsit Norvegia de ceva vreme, nu vă puteţi aştepta să scăpaţi de datoria fiscală.

Trimiterea declaraţiei fiscale

În mod normal, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei, veţi primi calculul final de impozitare de la Oficiul Fiscal din Norvegia, numit "Skatteoppgjør". Acesta este un document care conţine date despre taxele plătite în Norvegia. În acest document apar veniturile generate în ultimul an fiscal şi cotele de impozitare plătite statului. Dacă taxele au fost plătite corect, în funcţie de rata de impozitare corectă, nu va trebui să returnaţi nimic sau să plătiţi suplimentar. Dacă taxele dumneavoastră sunt plătite în plus, va trebui să furnizaţi un număr de cont bancar în care să fie transferate de către Oficiul Fiscal. Dacă nu aţi plătit suficient, veţi găsi o chitanţă ataşată la declaraţia fiscală cu detaliile despre contul bancar specificat pentru plata suplimentară. Chiar dacă intenţionaţi să nu fiţi de acord faptul că nu s-au plătit toate taxele, este mai bine să plătiţi la timp suma necesară, altfel veţi fi penalizat şi va trebui să plătiţi dobânzi suplimentare..

Termenul limită pentru contestaţiile cu privire la declaraţia fiscală este de 6 săptămâni de la anunţarea rezultatelor.  Dacă trec mai mult de 12 luni după încărcarea documentului  "Skatteoppgjør" pe contul www.altinn.no, Oficiul Fiscal are dreptul de a respinge orice cerere de restituire a taxelor plătite în plus.     

 

Trimiterea declaraţiei fiscale după ce v-aţi întors în ţara natală

Dacă aţi uitat să trimiteţi documentele necesare către Oficiul Fiscal înainte să părăsiţi Norvegia, nu vă faceţi griji! Încă puteţi trimite declaraţia online odată ce vă întoarceţi în ţara natală. De obicei, persoanele apelează la o companie profesionistă care să se ocupe de aceste declaraţii, deoarece aplicaţia se poate rezolva mult mai repede. De asemenea, majoritatea companiilor nu vă taxează dacă nu aveţi taxe de recuperat.

 

Pentru a începe procedura de recuperare a taxelor din Norvegia, va trebui să trimiteţi următoarele documente:

  • Copie a paşaportului;
  • Formularul Arsopgave ( întrebaţi angajatorul);
  • Formularul Selvangivelse (îl veţi obţine de la Oficiul Fiscal din Norvegia);
  • Calculul impozitului final Skatteoppgjor ( de la Oficiul Fiscal);
  • Copia formularului Skattekort. Fiecare persoană care lucrează Norvegia trebuie să deţină formularul Skattekort, numit şi cartea plătitorului de impozite. Formularul va afişa numărul Fodselsnummer sau numărul D. Acest număr va permite angajatorului să ştie cât impozit să deducă din salariu. Acesta se primeşte, de obicei, în luna decembrie.

 

Declaraţia fiscală pentru anul precedent

Plăţile excedentare pot fi restituite cu până la 4 ani în urmă. Acest lucru se poate face prin completarea unui chestionar sau prin depunerea unei declaraţii fiscale a anului solicitat la Oficiul Fiscal. Oricine lucrează în mod oficial în Norvegia, poate aplica la oficiul fiscal şi va primi un formular. Formularul poate fi găsit conectându-vă la sistemul dumneavoastră altinn.no. Acest lucru necesită codurile Altinn şi MinID pe care le primiţi după primirea cardului contribuabilului. În contul dumneavoastră puteţi vedea declaraţiile, adresa dumneavoastră de înregistrare, puteţi ajusta fişa fiscală (Skattekort), extrageţi diferite rapoarte şi gestionaţi declaraţia online. Codurile de autentificare sunt trimise automat la adresa menţionată în formularul Folkeregister. Dacă nu primiţi aceste coduri, trebuie să contactaţi Skatteetaten şi să specificaţi adresa de corespondenţă.