Operatorul aerian german Air Berlin, aflat în insolvenţă, a anulat marţi aproximativ 100 de zboruri, după ce aproximativ 200 de piloţi au anunţat că sunt bolnavi şi că nu se pot prezenta la serviciu, scrie Reuters.

Conform informaţiilor disponibile pe site-ul companiei, printre zborurile anulate se numără curse cu plecare de pe aeroporturile Berlin Tegel, Dusseldorf, Hamburg şi Koln. Absenţele piloţilor afectează atât operaţiunile proprii ale Air Berlin, cât şi o serie de zboruri pe care compania le efectuează pentru divizia Eurowings a Lufthansa, cu care Air Berlin a încheiat un contract.

Îmbolnăvirea în masă a piloţilor ameninţă însăşi existenţa companiei şi diminuează şansele în vederea păstrării locurilor de muncă după încheierea procedurilor de vânzare, susţine operatorul aerian german.

“Nu există companie care să fi fost pusă întro lumină mai puţin favorabilă ca Air Berlin astăzi. Este esenţial să reluăm operaţiunile, pentru a putea finaliza cu succes discuţiile cu investitorii”, a spus, într-un memo intern, directorul de operaţiuni al Air Berlin, Oliver Iffert.

Potrivit Air Berlin, circa 200 de piloţi, majoritatea căpitani, au anunţat că sunt bolnavi şi nu îşi pot desfăşura activitatea.

Într-un comunicat separat, reprezentanţii sindicatului piloţilor, Vereinigung Cockpit, s-au arătat surprinşi de numărul mare de absenţe anunţate marţi. Potrivit acestora, sindicatul nu şi-a îndemnat membrii să declare că sunt bolnavi.

Air Berlin, a doua mare companie aeriană germană, şi-a cerut insolvenţa luna trecută, după ce Etihad Airways, principalul acţionar, şi-a retras sprijinul financiar.

O situaţie similară a fost înregistrată anul trecut de operatorul aerian rival TUIfly, care a fost forţat să anuleze mai multe zboruri după ce piloţii au anunţat că s-au îmbolnăvit. Reprezentanţii sindicali au spus atunci că angajaţii s-au temut că negocierile pe tema unei potenţiale fuziuni să nu ducă la concedieri şi tăieri de salarii.