Inspectorii Antifraudă din cadrul ANAF au descoperit o fraudă de peste un milion de euro în urma controalelor efectuate la manelişti.

Potrivit unor surse, printre cântăreţii verificaţi se numără Florin Salam, Vali Vijelie sau Ţancă Uraganu.

Până în prezent, doar 10 cântăreţi de manele au fost verificaţi în totalitate de inspectorii Antifraudă, acţiunile făcând parte dintr-o campanie la nivel naţional care vizează verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat.

În urma verificărilor, inspectorii ANAF au descoperit că cei zece manelişti au fraudat statul cu peste un milion de euro, majoritatea sumei provenind din bani nedeclaraţi încasaţi la cântări.

Acţiunea vizează verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. Subliniem faptul că ANAF este o agenţie de aplicare a legii, fără atribuţii în iniţierea şi aprobarea actelor legislative.

Cum se fac verificările

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape, respectiv:

- analiza de risc fiscal.
- selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare.
- verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate – se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală.
- verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale – se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.

Analiza de risc constă în următoarele :

- definirea caracteristicilor grupului persoanelor fizice cu potenţial risc de nedeclarare;
- stabilirea surselor de date specifice acestui grup;
- culegerea şi formalizarea informaţiilor;
- elaborarea indicatorilor de risc specifici grupului;
- stabilirea riscului minim acceptat de administraţia fiscală;
- procesarea şi elaborarea listei persoanelor care depăşesc riscul minim;
- propuneri pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare.

Riscurile de nedeclarare se ierarhizează în ordinea descrescătoare a acestora, ca fiind o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit. Finalitatea analizei constă în procesarea şi elaborarea listei persoanelor fizice care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală (i.e. diferenţe semnificative între veniturile estimate de analiză şi veniturile declarate) şi elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare.