Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că Parisul va întrece oraşul Frankfurt şi va deveni principalul centru financiar al Uniunii Europene după ce Marea Britanie părăseşte blocul comunitar, dar recunoaşte că oraşul francez are de recuperat, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

„Vom lua deciziile dificile, vom scădea taxele franceze, vom face ţara mai atractivă. Vom câştiga cursa”, a declarat Le Maire într-un interviu.

De când Marea Britanie a votat, anul trecut, să iasă din Uniunea Europeană, Franţa a luptat cu Germania şi Irlanda pentru a atrage unităţile financiare care vor să îşi mute sediile din Londra. Taxele ridicate şi volatile din Franţa au împiedicat ţara să atragă mai multe companii. Astfel, Frankfurt a obţinut deja de două ori mai multe anunţuri de relocare din partea pricipalelor bănci, spre deosebire de Paris.

Le Maire a anunţat, luna trecută, că va reduce taxele impuse tranzacţiilor financiare, de anul viitor, argumentând că acestea împiedică băncile să se mute în Paris.

Preşedintele Macron s-a angajat să reducă gradual rata de taxare la 25% până la finalul mandatului, în 2022, de la nivelul actual de 33%.

Parisul speră astfel să atragă 20.000 de locuri de muncă din Marea Britanie în contextul în care companiile caută să îşi asigure accesul la piaţa unică, după Brexit, potrivit Paris Europlace – principalul grup de lobby financiar din Franţa. Mai mult, instituţiile încearcă să aducă în Paris Autoritatea Bancară Europeană.

HSBC a anunţat că va reloca aproape 1.000 de traderi în capitala franceză, în timp ce băncile Standard Chartered, Nomura Holdings şi Deutsche Bank au ales oraşul Frankfurt.

Paris ocupă locul 29 în Indexul Centrelor Financiare Globale, după Munchen. Londra se află pe prima poziţie, urmată de New York şi Singapore.