Peste 150 de firme au fost amendate, în prima jumătate a anului, după ce poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) au găsit 345 de cetăţeni străini cu muncă nedeclarată, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.260.500 de lei.

Poliştii de imigrări, împreună cu lucrători din cadrul structurilor cu atribuţii relevante în domeniu, au făcut peste 470 de controale, la nivel naţional, la sediile unor societăţi comerciale, care au angajaţi cetăţeni străini, pentru a vedea modul în care sunt respectate prevederile legale de către angajatori şi angajaţi, dar şi pentru a verifica existenţa avizelor de muncă pentru fiecare cetăţean străin angajat, modul în care firmele au încheiat contracte de muncă cu aceste persoane şi legalitatea şederii pe teritoriul ţării noastre a străinilor.

Astfel, au fost verificate 790 de societăţi comerciale şi au fost depistaţi 345 de străini care lucrau fără forme legale, dintre unul nu avea drept de şedere pe teritoriul ţării noastre. Poliţiştii de imigrări au emis documente administative pentru 326 de persoane care au fost obligate să părăsească ţara.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 322 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 158 societăţilor comerciale, valoarea totală a amenzilor fiind de 1.260.500 de lei.

„Munca nedeclarată a străinilor aduce prejudicii atât angajaţilor, cât şi statului unde aceaştia se înregistrează. Oferirea unor condiţii de muncă nesigure, salarii sub limita minimă sau şederea ilegală sunt doar câteva dintre dezavantajele angajaţilor”, informează Inspectoratul General pentru Imigrări.

Potrivit IGI, în prezent, pe teritoriul României, se afla peste 5800 cetăţeni străini care desfăşoară activităţi lucrative cu forme legale, ceea ce reprezintă 9 la sută din numărul străinilor din ţara noastră. Cei mai mulţi provin din state precum China, Turcia şi Filipine.