Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a semnat luni convenţiile de colaborare cu BCR, Banca Transilvania şi CEC Bank pentru implementarea programului Start-Up Nation, care prevede finanţarea în limita maximă a 200.000 lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înfiinţată în acest an.

Patronii firmelor nou-înfiinţate pot primi de la cele trei bănci participante la proiect credite-punte, garantate prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi de Fondul Român de Contragarantare în proporţie de 80%, titrează News.ro.

Cele trei bănci oferă creditele-punte cu o dobândă fixă între 3,5% şi 3,99% pe an, în vederea acoperirii cheltuielilor eligibile aferente planurilor de afaceri până la eliberarea tranşelor din ajutorul de minimis de până la 200.000 lei.

În cazul BCR, dobânda este de 3,5%, în timp ce Banca Transilvania va percepe o dobândă de 3,9%, iar banca de stat CEC Bank este cea mai scumpă, cu o dobândă de 3,99%

”Creditul-punte este de mare importanţă, fiindcă în momentul în care dosarele care sunt evaluate şi trec de evaluare, urmează să vină să semneze cu noi acordurile de finanţare. În baza acestui acord de finanţare, cel care implementează proiectul, beneficiarul, urmează să ajungă la una dintre băncile  partenere ale proiectului şi într-un termen nu foarte lung – însemnând până în două săptămâni aproximativ – să urmeze să primească această sumă pe care a menţionat-o în planul de afaceri”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă.

Creditul va ajunge apoi în contul beneficiarului, care poate realiza cheltuieli cu banii împrumutaţi, urmând să se intre în procedura de certificare, susţine ministrul.

Cei care au aplicat în cadrul programului au avut la dispoziţie două opţiuni: cererea de rambursare şi cererea de plată.

În prezent sunt verificate dosarele depuse de firme, urmând ca până în septembrie să se semneze toate acordurile de finanţare cu start-up-urile.

”Căutăm soluţii ca dosarele să fie soluţionate într-un termen rezonabil pentru toată lumea”, a spus Laufer.

Rata de respingere este de 8%, reprezentând dosare neeligibile, potrivit ministrului.

Instituţia cheie în sistemul de garantare, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), trebuie să se adapteze unui al doilea mare program guvernamental cu garanţii de stat, după Prima Casă.

”Astăzi, Fondul are nevoie de o refacere a întregului portofoliu de produse de garantare. Ne aliniem şi noi politicii guvernamentale de a susţine start-up-urile. Ne preocupă în mod special succesul programului Start-Up Nation, dar şi a celorlalte programe din portofoliul Ministerului”, a afirmat  directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Toate comisioanele pentru toate programele ministerului sunt eligibile a fi decontate din fondurile nerambursabile ale ministerului.

”Ne interesează ca printr-un protocol cu Fondul de Contragarantare să putem reduce comisioanele pe care astăzi Fondul Naţional le practică pentru start-up-uri, vorbim de un comision de 3,8%, dar printr-un protocol vom putea optimiza costuri, fluidiza procedurile de evaluare şi sperăm noi – nu aş vrea să promit – urmează să avem discuţii aplicate de natură operaţională, să putem să reducem până în zona  lui 2,5%. Deci mai mult decât substanţial”, a mai spus Petrescu.

Un număr de 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-Up Nation, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (aproape 3.000 de proiecte) şi Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani şi jumătate.

Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanţi este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681.

Însă un număr de 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar creea 20.956 de noi locuri de muncă.

Aproape 55% din cei interesaţi să demareze o afaceri au sub 35 de ani, iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36,5 ani.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din Bucureşti, Cluj (2.289), Timiş (885 proiecte), Ilfov (781 planuri de afaceri) şi Iaşi (770 planuri de afaceri).

În ceea ce priveşte etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicităţii şi eligibilităţii planurilor de afaceri şi semnarea acordurilor de finanţare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanţare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10.000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017.