Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a anunţat că înscrierea în programul Start-Up Nation, unul dintre cele mai ambiţioase programe de sprijinire a antreprenorilor români, nu se va prelungi până la data de 28 iulie, aşa cum el însuşi a anunţat miercuri seara pe pagina sa de Facebook, iar depunerea candidaturilor se va încheia vineri, 14 iulie.

Cu toate acestea, va fi organizată o nouă sesiune de înscrieri ”imediat după evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă şi în limita resursei financiare rămase”.

Miercuri seară, ministrul Ilan Laufer a anunţat pe pagina sa de Facebook că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat prelungeşte cu două săptămâni termenul limită pentru înscrierea în programul Start-Up Nation, astfel încât antreprenorii interesaţi de înscrierea în program pot depune dosarele online până la data de 28 iulie, ora 20:00.

La scurt timp după primul anunţ, Ilan Laufer s-a răzgândit şi a anunţat că termenul limită oficial de înscriere rămâne cel iniţial.

"Dragi prieteni, nu m-am aşteptat la o asemenea reacţie. Dorinţa mea a fost ca toţi ce care doresc să se înscrie în programul StartUp Nation să aibă o şansă egală şi să finanţăm cât mai multe proiecte. Încă nu s-a publicat anunţul pe site, deci nu este oficial! Mâine voi avea o dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri şi iau în calcul şi o sesiune suplimentară pentru sumele rămase disponibile. Am dorit să le acord o şansă şi celor care au întâmpinat probleme cu ANAF sau cu ONRC!", a scris Laufer, pe Facebook.

Ministrul şi-a atras însă o mulţime de critici în urma anunţurilor.

”O sesiune suplimentară este cu totul altceva decât prelungirea termenului ! Ţineţi-vâ de cuvânt şi nu vă autodiscreditaţi”, i-a scris un interlocutor.

Un altul a scris că speră să se prelungească termenul de înscriere, întrucât ”concurenţa aduce calitate”.

”Îmi pare rău că am fost înţeles greşit. Dorinţa mea pentru StartUp Nation este să avem un grad de absorţie cât mai ridicat al fondurilor alocate. Susţin că avem nevoie de mai multe firme înscrise în program, ca în cazul în care, o parte din firme renunţă sau nu sunt eligibile, să avem o plajă largă de aplicaţii. Ca să nu mai existe neînţelegeri, sesiunea suplimentară nu îi va dezavantaja cât de puţin pe cei care vor aplica până vineri! Am considerat necesar să clarific acest aspect”, a adăugat Laufer, în al doilea anunţ.

De asemenea, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunţat joi oficial, printr-un comunicat, că, în actuala sesiune, ultima zi de înscriere în Programul Start-Up Nation este vineri, 14 iulie, ora 20:00, însă va organiza o nouă sesiune de înscrieri.

Până joi au fost depuse aproximativ 9.000 de planuri de afaceri, arată ministerul.

”Există, însă, un mare număr de potenţiali candidaţi care nu şi-au putut finaliza procedura de înscriere, urmare a faptului că n-au reuşit să-şi înfiinţeze în timp util noile firme – condiţie obligatorie a programului - dat fiind suprasolicitarea infrastructurii tehnice a Oficiului National Registrul Comerţului şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, se menţionează în comunicat.

Prin urmare, imediat după evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă şi în limita resursei financiare rămase, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va organiza o nouă sesiune de înscrieri.

”Obiectivul nostru esenţial este să încurajăm tinerii antreprenori şi pentru acest lucru este de bun simţ să folosim până la ultimul leu resursa bugetară alocată. În acest sens trebuie interpretate declaraţiile şi atitudinea mea despre programul Start-Up Nation. Am avut reprezentarea că ar fi fost mai simplu să prelungim actuala sesiune... din păcate, motive de ordin juridico-birocratic, pur şi simplu, împiedică acest lucru. Ne rămâne, în schimb, opţiunea unei noi sesiuni în perioada imediat următoare, pe care o vom anunţa în timp util şi care se va desfăşura după aceleaşi reguli ca şi actuala sesiune de înscrieri”, explică ministrul Ilan Laufer.

Programul Start-Up Nation are, în acest an, o finanţare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activităţii a 10.000 de noi firme înfiinţate după 31 ianuarie 2017.

La rândul său, Patronatul Tinerilor Intreprinzători din România spun că în decurs de o oră, ministrul Ilan Laufer ”a făcut alba-neagra cu prelungirea înscrierii în cadrul celui mai important program de antreprenoriat”.

”Pentru un mediu de afaceri predictibil, în Guvern avem un ministru impredictil”, spun oficialii patronatului, într-un comunicat, considerând că prelungirea Start-up Nation este ilegală şi discriminatorie.

”Deşi înscrierile în Programul Start-up Nation se derulează în ultima săptămână cu o viteză foarte mare (câte 1.000-1.500 înscrieri/zi), ajungând în momentul de faţă la 9.610 aplicanţi la 12 iulie, ora 21.40),  Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer,  a anunţat public, într-o manieră mondenă, în această după-amiază, în cadrul unei emisiuni de televiziune cât şi pe contul de Facebook, că va prelungi perioadă de înscriere în Programul Start-up Nation, fără nicio argumentare solidă, decredibilizând în totalitate principiile care ar trebui să stea la baza construcţiei unui astfel de program naţional pentru dezvoltarea antreprenoriatului: concurenţa loială, predictibilitate, transparenţă şi nu în ultimul rând legalitate”, arată comunicatul PTIR.

Acesta subliniază că au fost încălcate mai multe principii, între care principiul legalităţii şi principiul tratamentului egal pentru toţi aplicanţii.

”Având în vedere că finanţarea în Program se va acorda în ordinea punctajului, această măsură de prelungire a înscrierii este discriminatorie şi în dezavantajul total al aplicanţilor care au fost corecţi, conştiincioşi şi şi-au depus planul în termen”, mai spun ei.

În plus, decizia de prelungire a înscrierilor nu a fost anunţată oficial, pe site-ul instituţiei, ci a fost anunţată într-o emisiune televizată şi pe contul de facebook al ministrului.