Preţurile asigurărilor auto obligatorii RCA au crescut cu mai puţin de 5% în prima zi de după eliminarea plafoanelor, îngrijorarea transportatorilor potrivit cărora preţurile ar putea exploda nefiind justificată, dar există probabil creşteri mai mari în cazul a circa 3% dintre şoferii de camioane care au avut multe daune, în special în străinătate. Tarifele pot scădea în cazul şoferilor cu un comportament corect, a declarat vineri, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Vineri este prima zi cu preţuri ale poliţelor RCA teoretic libere, dar cu o grilă de preţuri orientative fixată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după şase luni de tarife îngheţate. Perioada de îngheţare nu a fost prelungită de teama Comisiei Europene, existând informaţii legate de pericolul unei proceduri de infringement din cauza intervenţiei Executivului pe o piaţă liberă şi cu actori 100% privaţi.

Până în prezent, au fost observate creşteri de preţuri de sub 5% la RCA, dar, probabil, ele vor fi mai mari în cazul şoferilor de camioane care au avut daune mai multe, consideră Andriescu.