România ar putea exporta gaze naturale şi în Serbia, după începerea producţiei offshore din Marea Neagră şi finalizarea secţiunii româneşti a gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), operatorul sistemului naţional de transport, Transgaz, având în plan construirea unei conducte de interconectare cu ţara vecină în lungime de 80 de kilometri, pe direcţia Arad - Mokrin, al cărei cost este estimat în prezent la 43 milioane euro.

"Pentru creşterea gradului de asigurare a securităţii energetice în regiune, România are în vedere încheierea unui memorandum de înţelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare. Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA. Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de graniţa dintre România şi Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad", se arată într-un document recent al Transgaz.

Ideea este mai veche, fiind discutată, de exemplu, în 2011 de oficialităţile din cele două state, în cadrul unei vizite la Belgrad a preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu. Acum însă, Transgaz a inclus proiectul, cu detalii, estimări de costuri şi termene de execuţie, în planul său de dezvoltare pe termen lung.

Proiectul constă în construirea unei conducte de interconectare a sistemului naţional românesc de transport gaze naturale cu sistemul similar din Serbia, pe direcţia Arad – Mokrin, în lungime de aproximativ 80 de kilometri.

Cea mai mare parte a conductei, în lungime de 74 de kilometri, ar urma să se afle pe teritoriul României. Planul include şi o staţie de măsurare a gazelor, urmând să se decidă unde va fi amplasată, în România sau Serbia. Capacitatea de transport a conductei de interconectare va fi între 1 şi 1,6 miliarde de metri cubi pe an, în funcţie de presiunea din conductele sârbeşti. În documentul Transgaz se estimează că studiul de fezabilitate pentru proiect va fi elaborat în 2021 şi că lucrările de construcţie vor fi demarate în 2024, punerea în funcţiune a noii conducte fiind planificată pentru 2025.

Costurile totale sunt estimate la 43 milione euro, din care 37 milioane euro secţiunea de conductă de pe teritoriul României, 3 milioane euro secţiunea din Serbia şi alte 3 milioane euro staţia de măsurare a gazelor.