Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, marţi, că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost aprobate, în zilele următoare va începe validarea producătorilor şi dealerilor de autovehicule, iar până la jumătatea lunii se vor putea înscrie cei care vor să achiziţioneze un autoturism nou. Cele două programe pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziţia unui autovehicul electric pur şi electric hibrid, cât şi de prima de casare acordată prin Rabla Clasic dacă se casează şi radiază un autoturism mai vechi de opt ani.

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost aprobate prin ordin de ministru şi urmând să fie publicate în Monitorul Oficial. Conform procedurii, a doua zi după publicare va fi emisă decizia preşedintelui Administraţia Fondului de Mediu, prin care se va da startul primei etape a programelor, respectiv validarea producătorilor şi dealerilor de autovehicule.

După încheierea contractelor cu dealerii şi afişarea listei cu aceştia pe site-ul AFM, programele Rabla Clasis şi Rabla Plus vor fi deschise pentru persoanele care vor să se înscriere şi să rezerve locurile.

"Estimăm că, până la jumătatea lunii mai, populaţia poate accesa unul dintre cele două programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul să fie mai devreme pentru că există o mare aşteptare în piaţă, mai ales că Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge şi la 10.000 de euro pentru maşini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al susţinerii achiziţiei de astfel de autoturisme şi comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele, inclusiv pentru maşinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cât era anul trecut, la aproape 5.000 de euro. Cred că aceste tipuri de maşini pot fi o soluţie bună pentru aglomerările urbane din România, până când vom construi o reţea de alimentare a autovehiculelor pur electrice”, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu.

Prima de casare prevăzută în programul Rabla Clasic pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2/km.

La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei dacă autovehiculul nou este hibrid şi un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km.

Participarea la programul Rabla Plus nu este condiţionată de casarea şi radierea unei maşini uzate. Astfel, cei care vor să-şi achiziţioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei. 

viewscnt