Peste 370 de stâlpi de tensiune din aria de acoperire a companiilor din Grupul Electrica au fost rupţi în ultimele zile, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, cea mai afectată zonă fiind Muntenia Nord, unde au fost rupţi 11 stâlpi de înaltă tensiune, 319 de stâlpi de medie tensiune şi 40 de joasă tensiune.

Conform unui comunicat al companiei, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (cod galben de ploaie, ninsoare şi vânt puternic, în special, în judeţele din sud-estul ţării), începând din data de 20 aprilie 2017 s-au produs mai multe avarii la instalaţiile operatorilor de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica — SDEE Muntenia Nord, SDEE Transilvania Nord şi SDEE Transilvania Sud. Judeţele cele mai afectate au fost Brăila, Galaţi, Focşani, Prahova şi Cluj.

În data de 21 aprilie, la ora 12:00, s-a înregistrat un maxim al numărului de utilizatori afectaţi, cei mai mulţi din judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila, fiind avariate 2.300 de posturi de transformare, 89 linii MT (medie tensiune) total afectate, 29 linii MT parţial afectate, 8 linii 110 kV.

"În vederea remedierii avariilor, au fost mobilizaţi sute de specialişti, organizaţi în cadrul a peste 180 de echipe de intervenţie, formate din angajaţi ai operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi ai Electrica Serv, care au lucrat non-stop. Din păcate, în multe situaţii, accesul echipelor de intervenţie a fost mult îngreunat de vântul foarte puternic şi precipitaţiile abundente, dar şi de vegetaţia abundentă, care a afectat şi anumite porţiuni din reţea. Cele mai afectate au fost judeţele din zona de Sud-Est a ţării, în special Vrancea, Galaţi, Brăila, unde activitatea echipelor de intervenţie a fost îngreunată din cauza accesului foarte dificil la instalaţiile afectate (inclusiv drumuri blocate), fiind nevoie, în anumite situaţii, de sprijinul autorităţilor, cărora le mulţumim pe această cale", se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Electrica, au fost realimentaţi mare parte dintre consumatori, sâmbătă după-amiaza mai fiind afectate 690 de posturi de transformare, 17 linii MT total afectate, 27 linii MT parţial afectate şi 3 linii 110 kV. Se lucrează în continuarea în condiţii dificile, peste 220 de specialişti fiind pe teren pentru izolarea şi remedierea tuturor defectelor.

Companiile de distribuţie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acoperă peste 40% din teritoriul României, având o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri pătraţi. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 judeţe din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord deţine o cotă de piaţă de 15% şi acoperă o zonă de 28.962 kmp. Compania deserveşte aproximativ 1.3 milioane de utilizatori din judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord deţine o cotă de piaţă de 11,6% şi acoperă o zonă de 34.162 kmp. Compania deserveşte aproximativ 1.2 milioane de utilizatori din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj şi Cluj.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud deţine o cotă de piaţă de 13,2% şi acoperă o zonă de 34.072 kmp. Compania deserveşte aproximativ 1.11 milioane de utilizatori din judeţele Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna.