Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private, a declarat, joi, vicepresedintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, şi-a anunţat recent clienţii că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.


ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clienţilor, acuzând că este o poziţie "excesivă şi neavenită". ASF susţine că "nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect".

Conducerea ASF a audiat joi conducerea NN Pensii şi a stabilit sancţionarea fondului.

”Am decis sancţionarea NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social, retragerea autorizaţiei de director general al fondului Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei”, a declarat Giurescu.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a declarat că noţiunea de naţionalizare a fondurilor private de pensii, intens discutată în ultimele zile, este o ”fumigenă aruncată” care nu are niciun sens şi nicio dimensiune politică, în condiţiile în care pensiile nu pot fi ”confiscate sau naţionalizate”.