Autorităţile de control nu vor mai putea aplica agenţilor economici amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenţie, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie un termen de până la 90 de zile pentru a-şi remedia problemele. Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de lege lansat  în dezbatere publică de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Concret, documentul în discuţie prevede că în cazul săvârşirii uneia dintre cele 333 de contravenţii enumerate în anexa la lege, la prima constatare, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni complementare.

Termenul de remediere în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate şi îndeplinirii obligaţiilor legale va fi de maxim 90 de zile calendaristice şi va fi stabilit de comun acord de către agentul constatator împreună cu contravenientul. Termenul de remediere nu poate fi modificat;

Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei încheiat cu încălcarea acestor dispoziţii este nul de drept.

Contravenientul beneficiază de aceste măsuri o singură dată în termen de 3 ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului.

Textul integral al proiectului de lege şi anexa cuprinzând cele 333 de contravenţii pentru care agenţii economici vor fi mai întâi avertizaţi AICI.