De la 1 ianuarie 2014, restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari vor dispărea în Marea Britanie, astfel că aceştia vor putea pretinde aceleaşi ajutoare sociale şi asigurări de sănătate ca şi ceilalţi cetăţeni ai UE, relatează Daily Mail.

Ca urmare, agenţiile de recrutare britanice afirmă că sunt „bombardate” cu cereri din partea a numeroase persoane care doresc să afle cum pot obţine astfel de beneficii.

O firmă de consultanţă cu sediul în Birmingham a precizat că a respins zeci de solicitări ale unor persoane care doreau să ştie care sunt cele mai generoase ajutoare oferite de statul britanic pentru care pot face solicitări.

Alte companii au înfiinţat linii telefonice directe care le oferă imigranţilor informaţii privind modul în care pot solicita ajutoare sociale. Daily Mail a descoperit câţiva astfel de „specialişti în materie de imigraţie” care îşi promovează serviciile.

Astfel, o firmă din Middlesex îşi face în prezent publicitate pe o serie de site-uri româneşti sub sloganul 'Aflaţi dacă aveţi dreptul să solicitaţi ajutoare în Marea Britanie - sunaţi acum!'. O altă firmă cu sediul la Londra pretinde că oferă 'asistenţă pentru obţinerea de ajutoare sociale în Marea Britanie (indemnizaţie de maternitate, alocaţie pentru copii, ajutoare pentru locuinţe etc.)'.

Un studiu realizat de Comisia Europeană luna trecută arată că numărul imigranţilor din UE fără un loc de muncă care trăiesc în Marea Britanie a ajuns la peste 600.000, echivalentul populaţiei unui oraş precum Glasgow.