Guvernul a decis joi ca administraţia publică locală să se poată împrumuta de la Trezoreria Statului pentru cofinanţarea proiectelor europene, în limita a 500 de milioane de lei, pentru a rezolva situaţia mai multor proiecte blocate din lipsa fondurilor în teritoriu.

Administraţiile locale pot solicita, în cursul acestui an, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei.banii vor putea fi folosiţi pentru asigurarea prefinanţării/cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate joi de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la trei luni, plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

"Măsura a fost luată pentru a sprijini autorităţile administraţiei publice locale să deblocheze proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. În prezent, mai multe proiecte derulate de autorităţile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanţare proprie", precizează Guvernul.