Creditele ”prietenoase”, obţinute în doar câteva ore fără adeverinţe de salariu, s-au dovedit a fi un coşmar pentru mulţi dintre cei care au ales aceste tipuri de împrumut.

Cum au existat şi români care şi-au pierdut casele din pricina acestor credite, adevarul.ro a analizat câteva dintre practicile neortodoxe folosite de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) pentru a-i momi pe cei aflaţi în căutari de credite rapide.

IFN Ferratum

Această instituţie financiară arată cât de simplu e să iei un credit rapid, dar are o dobândă anuală efectivă (DAE) de peste 7000% pe an. De exemplu, o persoană care ia un credit rapid în valoare de 1400 de lei va plăti, în termen de 62 de zile, o sumă totală de 2.398 de lei.

Mozipo

O altă instituţie financiară cu un DAE uriaş este Mozipo, care anunţă că oferă împrumut pe loc, însă cu o dobândă anuală de 1341%.

Viva Credit

La 100 de lei împrumutaţi pentru o lună, DAE este de 4114% pe an şi scade la perioade mai lungi ale împrumutului. Pentru a convinge clienţii, cei de la VIVA Credit fac şi o paralelă cu alte servicii ale căror costuri nu au relevanţă dacă sunt exprimate în costuri anuale. Spre exemplu, dacă mergem la film: ”cu siguranţă aţi fost la un film la cinema pentru care aţi plătit măcar 20 lei pentru aproximativ 2 ore şi v-aţi simţit foarte bine şi a fost o seara placută. Cu ce v-ar fi ajutat dacă preţul biletului era afişat la aprox. 22.000 lei/an (incluzând un bilet la toate reprezentaţiile acelui film pe o perioadă de un an de 3 ori/zi)?”.

Provident

Provident le promite clienţilor că dobânda anuală efectivă nu va trece de 104,63%. Totuşi, se menţionează şi că ”DAE nu este un indicator relevant, întrucât nivelul acestuia este influenţat în mod categoric de perioada de rambursare şi de periodicitatea plăţilor”. Este un alt fel de a spune că, de fapt, pentru client contează cât ia şi cât dă înapoi şi că n-ar trebui să-l intereseze nivelul dobânzii. Bineînţeles că acest indicator este relevant pentru un client, arată adevarul.ro, mai ales când nu îşi poate acoperi ratele şi va continua să plătească aceste dobânzi.