Totul depinde de legea asigurărilor, aflată pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Dacă va fi aprobată, va duce la abrogarea Ordonanţei prin care tarifele au fost plafonate, în noiembrie anul trecut, pentru 6 luni. Aşadar, termenul va expira  oricum în luna mai.

Poliţele RCA au fost plafonate după proteste repetate ale transportatorilor faţă de scumpirile generate de falimentul unor companii de asigurări. Măsura i-a bucurat pe proprietarii de maşini, dar Comisia Europeană a atras atenţia recent că plafonarea nu pare să fie în conformitate cu legislaţia Uniunii. Brokerii de asigurări spun că asiguratorii au încheiat anul trecut pe pierderi, motiv pentru care am putea vedea noi scumpiri odată cu renunţarea la plafoane.

Patru companii sunt interesate să intre pe piaţă RCA, iar două dintre ele sunt deja autorizate. Anul trecut, piaţa a fost împărţită între 9 jucători, dar trei au avut o cotă cumulată de peste 50%. Potrivit datelor ASF, în august o persoană fizică ajunsese să plătească pentru un autoturism o primă de 567 de lei, cu 100 de lei mai mult decât în decembrie.

Prima medie de RCA plătită de o persoană fizică pentru un autoturism a scăzut cu 10% în decembrie faţă de noiembrie.

O ieftinire şi mai mare a fost înregistrată în cazul autovehiculelor de transport marfa ale companiilor - de 25%. În scurt timp aceste ieftiniri s-ar putea transforma în scumpiri.