Începând cu 1 martie, pensiile primite de un milion de români cresc, angajaţii din Sănătate vor primi sporuri mai mari, iar o parte dintre medicamente se ieftinesc - ceea ce creşte pericolul ca ele să dispară de fapt din farmacii.

Sporuri mai mari în Sănătate

Guvernul a elaborat, printr-un proiect de Hotărâre de la mijlocul lunii februarie, lista sporurilor pe care le vor primi de la 1 martie salariaţii din Sănătate. Noile sporuri se aplică la salariile din Sănătate care au fost mărite începând cu luna august a anului trecut.

Cele mai mari sporuri, respectiv cele cuprinse între 45% şi 85% din salariul de bază se acordă pentru: personalul care lucrează la leprozerie, morgi, necropsii şi în prosecturi din unităţi sanitare, institutele de medicină legală şi serviciile de medicină legală judeţene, personalul care lucrează în unităţi de pneumoftiziologie (spitale şi sanatorii) etc.

Spor pentru condiţii deosebit de periculoase, de 70% din salariul de bază, vor primi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structurile de primire a urgenţelor - UPU-SMURD şi UPU, personalul de intervenţie din serviciile de ambulanţă, personalul din secţiile ATI şi terapie intensivă.

Alte categorii de personal medical vor primi sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase, de 45 - 70% din salariul de bază.

Pensia minimă creşte cu 30%

Guvernul Grindeanu va aplica, de la 1 martie, majorarea pensiei sociale minime cu 30%, ce va fi urmată de o nouă majorare a punctului de pensie, în vară.

Potrivit unei decizii prevăzute şi în programul de guvernare al PSD, de la 1 martie, pensia socială minimă va fi indexată de la 400 la 520 de lei, de această creştere urmând să beneficieze 1.022.168 de români.

Măsura care va intra în vigoare de la 1 martie va avea un impact bugetar de 1,022 miliarde lei (0,15% din PIB), potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Medicamente mai ieftine

De la 1 martie, peste 100 de medicamente esenţiale, dar şi vaccinuri care ies de sub patent ar putea dispărea din piaţă după ce Guvernul a decis să aplice o decizie prin care preţul la doctoriile eliberate cu reţetă scade cu 35%.

O nouă criză pare să izbucnească în sistemul de sănătate după ce autorităţile au decis să pună în aplicare, de la 1 martie, o decizie prin care preţul la medicamentele eliberate cu reţetă care ies de sub patent scade cu 35%.

Anul trecut, ministrul Vlad Voiculescu a semnat ordinul care prevedea o scădere etapizată, în doi ani, a medicamentelor care ies de sub patent, prima reducere, de 10%, fiind prevăzută în luna ianuarie 2017.

Acum, însă, guvernul Grindeanu a anunţat că reducerea va fi de 35%, dintr-un singur foc, cu aplicare de la 1 martie. Dar specialiştii atrag atenţia că măsura, deşi pare să fie în beneficiul pacienţilor, ar putea avea efecte contrare.

Cei mai îngrijoraţi sunt reprezentanţii pacienţilor, care se tem că deşi totul pare să fie în beneficiul lor, efectul va fi unul contrar - lipsa medicamentelor.

De asemenea, medicii vor putea prescrie pacienţilor, din 1 martie, 24 de medicamente care, în prezent, se acordă cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori, din 1 martie, după data desfiinţării comisiilor de specialişti şi vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei.