Genesis Biopartner şi-a propus, ca în următorii 3-4 ani, să pună în funcţiune cel puţin zece staţii de biogaz pentru cogenerare în România. Anunţul a fost făcut de Michael Dietrich, investitor şi fondator al companiei, cu ocazia punerii în funcţiune, la Filipeşti de Pădure,  a primei staţii româneşti de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz. Dietrich a mai spus că îşi doreşte să mai construiască cel puţin trei astfel de staţii în Prahova, fiind deja în negocieri pentru anumite locaţii cărora a evitat să le dea numele.

“Cogenerarea înseamnă atât folosirea energiei electrice cât şi a energiei termice. Avem 1 MW electric instalat în staţia inaugurată şi echivalent a 1,2 MW termic. Principiul funcţional este simplu, este masă organică care poate să fie masă verde, orice deşeu sau resursă organică”, a spus Dietrich. Potrivit acestuia, energia electrică produsă în staţia de la Filipeşti de Pădure este injectată în reţeaua naţională.

“Energia termică este transformată în abur şi merge către fabrica de mezeluri CrisTim. Este prima staţie de acest tip din România, iar în Europa sunt acum aproximativ 10.000 de staţii în funcţiune, cu o capacitate totală de 5.000 MW. Valoarea totală a investiţiei se ridică la cinci milioane euro, finanţarea fiind asigurată exclusiv din fonduri proprii. Primim trei certificate verzi pe MW/h în reţea. În cel mai rău caz sperăm să recuperăm investiţia în 8-10 ani”, a explicat oficialul Genesis Biopartner, care a mai spus că în staţia de la Filipeştii de Pădure au fost create aproximativ 20 de locuri de muncă. Calculele arată că staţia de biogaz va funcţiona aproximativ 8400-8500 de ore pe an, producând un MW pe oră, urmând să primească aproximativ 25.000 de certificate verzi anual.

Genesis Biopartner este un holding românesc format din parteneriatul Baupartner România şi Vireo Energy Suedia. Staţia de biogaz construită la Filipeştii de Pădure procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, materia primă fiind asigurată de pe terenurile din localitate. “Vom folosi porumb, sorg şi alte plante cultivate de localnici, iar în viitor vom putea utiliza şi resturile organice rezultate de la CrisTim”, a mai afirmat Michael Dietrich.

Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcţionare/an), precum şi posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).

Preşedintele grupului CrisTim, Radu Timiş, prezent la inaugurare, a declarat că în anul 2011, când a pornit ideea construirii acestei staţii, CrisTim a pornit la drum ca investitor egal însă pe parcurs s-a retras, devenind doar beneficiar. Radu Timiş a explicat că aburul primit de la centrala pe biogaz este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs pe gaz şi că această centrală asigură aproximativ 30-40% din consumul de abur al fabricii de mezeluri, dovedindu-şi deja eficienţa în urmă cu aproximativ o săptămână când a existat o avarie la reţeaua de gaze naturale din zonă.

“În prezent, realizăm studii de fezabilitate pentru alte locaţii. Totodată, căutăm alţi parteneri pentru amplasarea în zona lor a staţiilor de biogaz şi de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deşeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, a precizat Michael Dietrich.

Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companiile AB Energy şi MT Energie, care au furnizat echipamentele necesare funcţionării instalaţiei de cogenerare, începând de la tratarea biogazului până la transformarea acestuia în energie electrică şi recuperarea de energie termică (AB Energy) şi respectiv tehnologia destinată liniei de fermentaţie, precum şi automatizarea întregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).
Genesis Biopartner - Holding a fost înfiinţat cu scopul de a investi în crearea unui portofoliu larg de staţii de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând atât masa verde agricolă cât şi deşeuri organice ca surse de energie regenerabilă, cu efect pozitiv în crearea de noi locuri de muncă şi protecţia mediului înconjurător.