Preţul mediu al energiei electrice va scădea cu aproape două procente pentru clienţii casnici de la începutul anului viitor.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, de la 1 ianuarie 2017, ca preţul energiei electrice să fie de 13,01 lei/MWh, cu 5,81% mai puţin decât în prezent.

Comitetul de reglementare a avizat tarifele de tip Componenta de piaţă concurenţială (CPC), reducând valoarea tarifelor în vigoare în medie cu 1,6 la sută la nivel naţional. Organizaţia estimează o scădere, per ansamblu, cu circa 1,9% faţă de anul 2016, a preţului mediu al energiei electrice furnizate clienţilor casnici începând cu data de 01.01.2017.

Valoarea contribuţiei pentru anul 2017 a fost făcută în urma corecţiei costurilor şi veniturilor realizate în anii 2015 şi 2016.

România are unul dintre cele mai mici preţuri finale din Europa la energia electrică furnizată populaţiei, fiind la coada clasamentului din UE la preţul curentului electric pentru gospodării, alături de Bulgaria, Malta, Croaţia, Ungaria sau Estonia.

Cele mai scumpe facturi la energia electrică le plătesc germanii, italienii, portughezii şi spaniolii.

Chiar şi ala, România este pe primul loc în Europa la taxarea electricităţii.