Guvernul iniţiază un nou proiect în sectorul mineritului, de această dată în domeniul extracţiei de uraniu.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei, România va deschide un nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, în condiţiile în care singurul zăcământ aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, este în curs de epuizare. Valoarea totală a investiţiei va fi de 407 milioane de euro, cu tot cu TVA, din care 322 milioane de lei reprezintă lucrările de construcţii-montaj. Capacitate de exploatare medie anuală de minereu uranifer este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investiţiei este de 108 luni.

Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului S.A. Bucureşti, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie.

În nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului precizează că dezvoltarea accentuată de noi centrale nucleare în lume plasează în centrul atenţiei problema combustibilului, respectiv piaţa uraniului.

„Sursa de combustibil este intrinsec fundamentală pentru sustenabilitatea oricărui sistem energetic. Astfel, până în anul 2020 şi ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea, iar preţurile vor creşte constant”, spune nota explicativă. Argumentele specialiştilor se bazează pe planurile de dezvoltare a noi unităţi nucleare (558 în diverse faze în întreaga lume, respectiv în construcţie, planificate sau propuse), iar previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de patru ori în următorii 10 ani. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi, mai spun cei de la Economie.
România foloseşte uraniu drept combustibil pentru centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune două reactoare şi există în plan realizarea altor două.

„În vederea asigurării materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării celor două unităţi nuclearoelectrice, precum şi a funcţionării în perspectivă a unităţilor 3 şi 4, este obligatorie şi urgentă parcurgerea concomitentă a următoarelor două direcţii: asumarea deschiderii unei noi capacităţi naţionale de producţie şi, respectiv, asigurarea cadrului legislativ necesar şi participarea pe plan mondial la concesionări de zăcăminte uranifere în vederea exploatării acestora sau la importul de minereu uranifer sau de concentrate tehnice”, au mai spus iniţiatorii.

La nivel mondial există o piaţă dezvoltată a uraniului, cu un grad ridicat de stabilitate, la care contribuie şi existenţa unor rezerve semnificative de uraniu în zone geografice lipsite de conflicte.

Compania Naţională a Uraniului are în prezent un singur zăcământ în exploatare, cel de la Crucea-Botuşana, judeţul Suceava, a cărui licenţă de concesiune îşi încetează valabilitatea în aprilie 2015. Acest zăcământ este în curs de epuizare.