Declaraţie-şoc a premierului Italiei. Matteo Renzi a avertizat că ţările care refuză să primească refugiaţi trebuie să primească mai puţin fonduri de la Uniunea Europeană. Şeful guvernului italian a subliniat că problema imigraţiei masive a fost trecută sub tăcere după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană

Italia, care acoperă o bună parte a frontierei sudice a Uniunii, este depăşită de afluxul masiv de refugiaţi. În ultimii trei ani au sosit în peninsulă 160.000 de migranţi nord-africani. Unele state europene au început să primească refugiaţi, dar numărul lor este mic.

Matteo Renzi, prim-ministrul Italiei: "Este necesar ca Italia să fie promotorul  unei politici dure faţă de acele ţări  care au primit sume importante din partea UE  pentru a-şi reamenaja teritoriul, iar acum nu-şi respectă  angajamentul  de a accepta imigranţi."

Renzi a propus chiar sume, respectiv tăierea a 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Premierul italian s-a referit în special la membrele est-europene ale Uniunii, beneficiarele unor importante fonduri nerembursabile. Ungaria, Polonia şi alte state est europene contestă principiul relocării de teamă că venirea unui mare număr de refugiaţi musulmani din Orientul Mijlociu va duce la distrugerea omogenităţii societăţilor respective.