Comisia Europeană a insistat miercuri că nu a renunţat la promisiunea de a pune capăt tarifelor de roaming, în pofida faptului că zilele trecute a dezvăluit o propunere care ar limita măsura la o perioadă de maximum 90 de zile, transmite AFP.

"Vreau să fiu foarte clar, am pus punct roaming-ului. Nu va mai trebui să plătiţi începând din luna iunie 2017", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă.

Luni, executivul comunitar a dat publicităţii liniile directoare pentru a implementa o decizie adoptată anul trecut de Bruxelles pentru eliminarea tarifelor de roaming în cele 28 de state membre. Uniunea Europeană a acceptat să elimine tarifele de roaming, dar în urma presiunilor operatorilor de telefonie mobilă a acceptat şi să limiteze capacitatea europenilor de a căuta contracte de telefonie mobilă mai ieftine în alte ţări pentru a le utiliza acasă.

"Roaming-ul înseamnă călătorie, înseamnă mişcarea în interiorul Uniunii Europene, mersul în vacanţă. Europenii care călătoresc fac asta, în medie, timp de 12 zile pe an. Comisia a mers mai departe prin eliminarea tarifelor de roaming timp de 90 de zile pe an", a susţinut Schinas.

Eliminarea tarifelor la roaming a fost un element de bază în eforturile UE de a crea o piaţă mai unificată în Europa, în special pentru serviciile de comunicaţii.

"Roaming-ul ar trebui să fie gratuit pe întreaga perioadă a anului, nu doar pentru 90 de zile. Cer Comisiei Europene să îşi revizuiască propunerile", a declarat europarlamentarul Guy Verhofstadt.

Propunerea Comisiei trebuie să fie dezbătută şi aprobată de organismele de reglementare din ţările membre înainte de a fi adoptată în data de 15 decembrie.