Veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum şi cele deportate în străinătate ori care au fost prizonieri vor beneficia de facilităţile fiscale acordate până la 31 decembrie 2015, a decis Ministerul Finanţelor.

În cazul veteranilor şi al văduvelor de război, ministerul propune scutirea integrală de la plata impozitelor pentru clădirile şi terenurile deţinute în comun cu soţii/soţiile acestora, precum şi pentru un mijloc de transport, la alegere. Pentru persoanele persecutate din motive politice şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi soţii/soţiile acestora, scutirile se acordă pentru locuinţa de domiciliu, terenul aferent acesteia şi pentru un mijloc de transport, la alegere.

În acest sens, au fost completate prin Ordonanţă de Urgenţă, articolele 456, 464 şi 469 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

„Veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate din motive politice, precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri au beneficiat şi până acum de scutiri de la plata taxelor şi impozitelor pe clădiri/terenuri/un mijloc de transport. De la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, soţiilor şi soţilor acestora nu li s-au mai acordat astfel de scutiri. Este şi motivul pentru care venim acum cu propunerea de modificare a Codului Fiscal şi le redăm drepturile pierdute soţilor şi soţiilor persoanelor sus menţionate”, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

În cazul clădirilor, terenurilor sau al mijloacelor de transport deţinute în comun de soţi cu o terţă persoană, facilitatea fiscală se va acorda doar pentru partea deţinută de categoriile sus menţionate şi de soţii/soţiile acestora.

Scutirile de impozit se vor aplica în termen de 30 de zile. Autorităţile locale au obligaţia să recalculeze impozitele datorate de persoanele ce fac obiectul modificării Codului Fiscal – soţii/soţiile persoanelor mai sus menţionate - pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 şi data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.