Inundaţiile din Franţa, cel mai mare producător de grâu din Europa, au redus producţia ţării la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani, situaţie care avantajează statele din regiunea Mării Negre, între care şi România, unde recoltele ating niveluri record, relatează Bloomberg. 

După trei ani de preţuri mici, preţurile grâului ucrainean şi rusesc au crescut cu peste 6% de la jumătatea lunii iulie, potrivit datelor firmei de cercetare a pieţei UkrAgroConsult.

În Franţa, vremea nefavorabilă va face ca exporturile să scadă în actualul sezon agricol la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, anticipează InVivo, cel mai mare furnizor francez de grâu.

Cota Franţei pe piaţa mondială a grâului va scădea în acest an de la 12% la 7%, iar InVivo, o uniune care reuneşte peste 200 de cooperative, va avea nevoie de furnizori din străinătate, inclusiv din regiunea Mării Negre, pentru a acoperi cererea din partea clienţilor.

Pentru fermierii francezi, profiturile ar putea scădea la jumătate, la 740 de euro pe hectar, consideră firma de consultanţă în domeniul agricol Agritel, din Paris.

Recolta medie de pe o suprafaţă de 120 de hectare ar putea genera pierderi de aproape 60.000 de euro, iar ponderea celor care vor înregistra rezultate negative va creşte de la nivelul de 51% atins în 2015, un record după 2009, avertizează Agritel şi Orama, uniune a asociaţilor cultivatorilor.

Grâul cu livrare în decembrie este tranzacţionat în stagnare la 4,43 dolari buşelul la bursa din Chicago. Contractele futures cu livrare peste o lună au urcat cu 8,7% în august, limitând pierderile din acest amn la 5,7%.

Ploile abundente, care au pus în pericol şi recolta din Germania, al doilea mare producător din UE, şi ţările baltice, vor obliga importatorii să apeleze la cultivatorii din regiunea Mării Negre. Acest fapt deschide oportunităţi pentru Rusia, Ucraina, dar şi pentru România şi Bulgaria, să vândă pe pieţe din Maroc până în Algeria.

Compania Vitagrain din Bulgaria a avut discuţii incipiente pentru vânzarea de grâu în Franţa, a declarat directorul general Martin Roussev. El a spus că este posibil să aibă loc unele livrări din Bulgaria în Franţa, dacă preţurile vor justifica acest lucru. Roussev a precizat că mulţi traderi francezi aşteaptă ultimele estimări referitoare la producţie pentru a decide importurile.

Cel puţin un trader francez vrea să aducă grâu din România, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Grâul din Bulgaria şi România nu va fi supus taxelor vamale în Franţa, întrucât acestea fac parte din UE.

Achiziţiile de grâu din regiunea Mării Negre implică riscuri pe termen lung pentru cultivatorii francezi, întrucât înseamnă că clienţii lor găsesc noi furnizori.