Producătorul sud-coreean de telefoane mobile Samsung Electronics Co a anunţat vineri că a depus o plângere la un tribunal din China în care acuză producătorul chinez Huawei Technologies Co Ltd de încălcarea unor brevete în domeniul smartphone-urilor, informează Bloomberg.

Acţiunea demarată de Samsung vine la doar două luni după decizia Huawei de a acţiona Samsung în justiţie la două tribunale, unul din California şi altul în Shenzhen, China, cu intenţia de a obţine despăgubiri pentru utilizarea neautorizată de către telefoanele Samsung a unor licenţe ce ţin de tehnologiile 4G, sisteme de operare şi interfaţa cu utilizatorul.

Cei doi producători nu au reuşit să ajungă la un acord de licenţiere pentru utilizarea unor tehnologii vitale pentru modul în care operează reţelele de telefonie mobilă.

"Am negociat cu bună credinţă cu alţi deţinători de patente pentru obţinerea de licenţe corecte pentru tehnologii. Cu toate acestea, în pofida eforturilor noastre pentru a rezolva această chestiune în mod amiabil, suntem nevoiţi să demarăm o acţiune în justiţie pentru a ne apăra proprietatea intelectuală", se arată într-un comunicat de presă al Samsung.

Grupul sud-coreean este cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, însă hegemonia sa este contestată de apariţia unor producători chinezi, precum Huawei, care încep să producă telefoane mobile high-end la preţuri mai mici. Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, Huawei este în prezent al treilea producător mondial de smartphone-uri, după Samsung şi Apple, controlând aproximativ 8% din piaţa mondială.

Samsung este obişnuit cu acţiunile în justiţie pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Timp de mai mulţi ani, grupul sud-coreean s-a luptat cu Apple la mai multe tribunale din întreaga lume. Cei doi giganţi au pus capăt războiului în 2014, prin renunţarea la toate disputele cu privire la brevete în afara SUA.

AGERPRES