Arctic, producătorul naţional de electrocasnice a anunţat că deschide o a doua fabrică în România şi se zvoneşte că o vrea deja pe a treia. Artic este acum cel mai mare producător de frigidere şi congelatoare din Europa.

Turcii care deţin Arctic vor să construiască o a treia fabrică în România, spun sursele Ziarului Financiar. Va fi o fabrică de cuptoare incorporabile iar locaţia în discuţie e comuna Ulmi, o aşezare de doar 4.000 de locuitori la ieşirea din Târgovişte şi la doar 30 de kilometri de Găeşti, unde Arctic are fabrica de frigidere şi congelatoare, prima şi momentan singura unitate din România.

Grupul Arcelik produce la Găeşti 2,6 milioane de frigidere şi congelatoare sub marcile Arctic şi Beko. 85% dintre ele pleacă la export - în peste 60 de ţări din Europa, Asia şi Africa, spune producătorul.

Anul trecut fabrica de la Găeşti a trimis în străinătate frigidere şi congelatoare în valoare de 270 de milioane de euro, cu 13% mai mult decât în 2014.

Din piaţa românească de electrocasnice Arctic deţine peste 35 de procente. Ascensiunea mărcii Arctic se vede cel mai bine pe cifra de afaceri. Dacă în 2002, când turcii au cumpărat fabrica, încasările anuale erau de 94 de milioane de euro, anul trecut au fost de 400 de milioane de euro, de peste 4 ori mai mult. Fabrica Arctic a început să producă în anul 1970 iar acum are 3.000 de angajaţi.

Sursa: digi24.ro