China Energy Company Limited a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al fostului grup Rompetrol. Informaţia apare într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, şi China Energy Company Limited, au semnat vineri o serie de documente în cadrul unui parteneriat în cadrul KMG International NV, fostul grup Rompetrol, în care companie chineză va deţine o participaţie de 51%, iar KazMunayGas, 49%, se arată în comunicat.

China Energy Company Limited îşi asumă, în cadrul parteneriatului, mai multe obligaţii, inclusiv să facă investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii.

„Sub denumirea „Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan — KMG şi al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experţi din Kazahstan, China şi România a realizat un volum important de activităţi pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înţelegere în prezenta prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar şi validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părţile semnatare a Condiţiilor principale ale tranzacţiei (Term Sheet)”, se arată în comunicat.

„Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, spune Sauat Mynbayev, preşedintele KazMunayGas.

KMG International (fost Rompetrol Group NV), a fost preluat de KazMunayGas în 2007.

Digi 24