Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o decizie prin care stabileşte că ”reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică”, adică exact ce fac recuperatorii de creanţe EOS KSI, Kruk, Rabon şi alţii.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă de la ÎCCJ a pronunţat decizia, fiind sesizat de o instanţă din Braşov.

Decizia nr.9  în dosarul nr.507/1/2016: ”Admite sesizarea formulată de Tribunalul Braşov – Secţia I civilă, în dosarul nr. 21531/197/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se pot face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.”

În dosarul precizat mai sus, Judecătoria Braşov a anulat cererea EOS KSI pe motiv că nu are calitate: ”Admite exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant, invocata din oficiu. Anuleaza cererea de învestire cu formula executorie formulata de petenta NEXT CAPITAL SOLUTIONS LIMITED prin mandatar S.C. EOS KSI ROMÂNIA S.R.L., PRIN REPREZ. LEGAL.”

EOS a atacat cu apel sentinţa, iar Tribunalul Braşov a suspendat judecata după ce a sesizat ÎCCJ: ”În temeiul dispozitiilor art. 520 alin. 2 Cod procedura civila dispune suspendarea judecatii prezentei cauze.”

SURSA: http://www.clujust.ro