Depunerea formularului de TVA D394, prin care trebuie declarate toate operaţiunile, unul dintre cele mai reclamate de cetăţeni pe site-ul guvernului, va fi amânată pentru luna iulie, în loc de aprilie, potrivit informaţiilor Profit.ro.

Declaraţia 394 a fost aprobată prin ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care urma să se aplice începând cu 1 aprilie 2016, şi conţine informaţii despre toate livrările/prestările şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul României. Potrivit informaţiilor Profit.ro, ANAF va face public, săptămâna viitoare, un proiect de ordin care va prevedea că termenul de depunere va fi amânat pentru luna iulie, în loc de aprilie.

De asemenea, formularul va fi mai simplu, fiind eliminate anumite informaţii, şi nu se va mai depune retroactiv. Conform ordinului care a aprobat formularul, OPANAF 3.769/2015, cei care au perioadă de raportare lunară pentru TVA ar fi trebuit să depună, pe noul format, şi declaraţiile aferente lunilor ianuarie şi februarie. În prezent, formularul 394 a strâns mai multe reclamaţii pe site-ul maisimplu.gov.ro, fiind în top 3 probleme care au adunat cea mai mare nemulţumire. Platforma a fost creată de guvern pentru a reduce birocraţia în interacţiunea cu cetăţenii.

În formularul 394 trebuie declarate toate operaţiunile, atât cu persoane înregistrate în scopuri de TVA, cât şi cu cele neînregistrate, iar volumul de informaţii se va mări semnificativ. De asemenea, cuprinde inclusiv operaţiuni cu persoane nerezidente şi se vor raporta defalcat operaţiunile pentru care se aplică TVA la încasare, pentru care s-au emis facturi simplificate sau bonuri fiscale. Totodată, trebuie precizată plaja de facturi utilizate într-o anumită lună, numărul de facturi stornate, anulate şi numărul de autofacturi.

Noul formular solicită detalierea tranzacţiilor pe cote de TVA, regim (normal, TVA la încasare, taxarea inversă), tipuri de achiziţii, prin urmare companiile vor trebui fie să îşi ajusteze sistemele informatice, astfel încât să genereze rapoarte detaliate necesare completării formularului 394, fie să facă aceste ajustări manual.

Mai mult decât atât, pentru anumite tranzacţii, se solicită completarea CNP-ului furnizorului/beneficiarului persoană fizică. Un aspect deosebit de important, menţionat de consultantul fiscal, este faptul că semnatarul declaraţiei îşi asumă legal responsabilitatea pentru corectitudinea şi exhaustivitatea celor declarate în detaliu în formular.

SURSA:profit.ro