În lupta împotriva exploatării aurului cu ajutorul cianurilor la Roşia Montană se implică şi reprezentanţii clerului din România. Astfel, Biserica Ortodoxa Română, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică s-au declarat împotriva proiectului Roşia Montană, potrivit reprezentantilor acestora audiaţi, vineri, la Comisia privind Roşia Montană.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a mentionat ca Patriarhia Română reafirmă poziţia Sfântului Sinod al BOR, adoptată în şedinţa din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronunţat în defavoarea realizării proiectului Roşia Montană, "pentru ca această parte a ţării să poată conserva patrimoniul cultural şi integritatea mediului înconjurator". Acesta a subliniat ca BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din România Andrei Mărcuş, care a prezentat şi punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice, a afirmat că Biserica catolică de ambele rituri este împotriva proiectului Roşia Montană şi propune Guvernului retragerea proiectului.

"Până nu vom avea garanţii, propunem Guvernului retragerea proiectului privind Roşia Montană şi facem apel la clasa politică din România să guverneze responsabil căutând binele comun al tuturor cetăţenilor ţării şi nu interesele proprii", a spus Marcus.

El a arătat că atât timp cât nu există garanţii certe şi sigure privind protecţia mediului, sănătatea cetăţenilor şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România nu pot fi de acord cu proiectul Rosia Montana.

"Se încearca sa dea, mai pe nimic, aurul galben al României si, pe lânga faptul ca poporul român nu pare ca va trai mai bine, vom lasa mostenire un lac de cianuri generatiilor viitoare si un noian de pericole pentru sanatatea si bunastarea lor. Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din România nu vor sa fie partase la un asemenea pacat grav împotriva binelui comun al tarii si, de aceea, se pronunta împoriva proiectului Rosia Montana, fiind astfel alaturi de toti cei care vor binele generatiilor de astazi si de mâine ale poporului nostru", a mai afirmat Andrei Mărcuş.

Acesta a prezentat, în acest sens, un document semnat de Înalt Preasfintitul Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, presedintele Conferintei episcopale a episcopilor catolici din România.