Doi milionari au comis-o grav de tot. Au pierdut un proces de milioane de euro. Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au pierdut procesul cu Romatsa din Belgia, prin care au pus poprire pe conturile Administraţiei Serviciilor de Trafic Aerian, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Regia „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian" (ROMATSA) avea conturile de la EUROCONTROL, Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene, blocate încă din toamnă, în urma deciziei unui executor judecătoresc. În conturi s-au strâns circa 63 de milioane de euro, cât a încasat ROMATSA din serviciile de trafic aerian prestate către companiile aeriene care au folosit spaţiul României, de la momentul popririi şi până acum, pe care oamenii de afaceri au vrut să-i ia conturile regiei.

ROMATSA este victimă colaterală într-un proces internaţional pe care România l-a pierdut la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington. Oamenii de afaceri români, dar cu cetăţenie suedeză Ioan şi Viorel Micula au dat statul român în judecată, după ce, la momentul aderării la UE, le-au fost retrase facilităţile fiscale de care beneficiau pentru că au făcut investiţii în zone defavorizate. Au câştigat procesul în decembrie 2013, iar statul român a trebuit să le plătească 85 de milioane de euro,spun cei de la economica.net.