Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, a înregistrat o încetinire puternică în 2015, la o creştere de 6,9%, cel mai slab ritm din ultimii 25 de ani, iar semnele de revenire sunt reduse, relatează MarketWatch.

În trimestrul al patrulea, avansul a fost de 6,8%, sub aşteptările analiştilor, indicând reducerea activităţilor economice.

Liderii chinezi au participat luni la o întâlnire pe teme economice. Presa din China a relatat despre optimismul participanţilor, dar preşedintele Xi Jinping a cerut oficialilor să stabilizeze creşterea pe termen scurt.

Premierul Li Keqiang a vorbit despre amplificarea presiunilor de încetinire a creşterii economice, pe fondul cererii reduse la nivel mondial.

Gradul de îndatorare are o tendinţă crescătoare, iar capacitatea sectorului construcţiilor şi a fabricilor este în exces, oficialii chinezi anticipând în aceste condiţii că anul 2016 va fi unul dificil.

Piaţa de capital a început anul în scădere, anulând creşterile înregistrate după prăbuşirea din vara anului trecut.

Potrivit economiştilor, instrumentele folosite în mod tradiţional de guvernul chinez pentru relansarea creşterii, respectiv investiţiile în infrastructură, creditele ieftine şi majorarea exporturilor, sunt tot mai ineficiente.

În 2014, China a consemnat o creştere economică de 7,3%.

Mediafax