Pentru investiţii, firmele mici şi mijlocii aflate la început de drum vor putea lua un ajutor nerambursabil de până la 120.000 de lei (26.000 de euro) de la Guvern.

Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare - START, va funcţiona şi în anul 2016.

Bugetul schemei de minimis este în acest an de 17 milioane de lei, Guvernul estimând că vor exista un număr de minim 141 de beneficiari, anunţă ministerul economiei.

În cadrul programului, un IMM poate accesa maximum 120.000 de lei (aproximativ 26.000 de euro), reprezentând cel mult 90% din investiţia totală pe care trebuie să o realizeze în program. Antreprenorul va trebui să vină el cu restul de minimum 10% din investiţie. Astfel, la un ajutor nerambursabil maxim, cu intensitatea cea mai mare, antreprenorul beneficiar va trebui să vină cu 13.300 de lei (aproximativ 2.900 de euro), pentru ca valoarea totală a investiţiei să ajungă la 133.300 de lei.
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se vor face on-line pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale, printr-o aplicaţie care va fi disponibilă în ziua demarării programului.
Finanţarea nerambursabilă START 2016 poate fi accesată de microintreprinderile şi intreprinderi mici şi mijlocii (care au maximum 249 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de pâna la 50 milioane euro sau deţin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei).

Aceste firme trebuie să îndeplinească cumulativ o serie întreaga de condiţii, printre care să aibă capital social integral privat; să nu fi beneficiat de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori şi nu au asociaţi, acţionari sau administratori care deţin sau au deţinut calitatea de asociaţi/ acţionari/ administratori în cadrul altor societăţi beneficiare de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul programului în anii anteriori. Asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate.

Totodată, firmele trebuie să aibă cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri şi să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Solicitanţii care au datorii eşalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.

Startup-urile beneficiare pot investi ajutorul nerambursabil de la Guvern în diverse mijloace de producţie sau servicii, cum ar fi: echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, inclusiv software-ul aferent, aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice, aparate de marcat electronice fiscale, autoutilitare, brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe), software pentru comerţul on-line, ehipamente IT tehnică de calcul.
De asemenea, banii pot fi investiţi şi în achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spatii pentru prestări servicii şi comerţ, mobilier, birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare sau instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spatiului de comerţ, producţie sau servicii.

Potrivit grilei de evaluare a planurilor de afaceri pentru programul START 2016, profilul ideal al unei firme câştigătoare ar arăta aproximativ astfel:
- Activează în producţie (industrie prelucrătoare) sau programare IT
- Investeşte în mijloace fixe peste 60% din valoarea cheltuielilor pentru care cere banii de la stat
- Angajează cel puţin 4 salariaţi, din care 2 absolvenţi sau şomeri începând cu anul 2014
- Investeşte în echipamente IT sau de de tehnică de calcul peste 60% din banii ceruţi pentru investiţii
- Firma reinvesteşte anual cel puţin 50% din valoarea profitului pe o perioada de 3 ani începând cu anul următor acordării ajtorului nerambursabil
- Valoarea proiectului sau de investiţii este mai mare de 175.000 lei fără TVA.