2016 va fi un an bun pentru economia României, susţin la unison economiştii, bancherii şi instituţiile de prognoză. Încasările în creştere la bugetul de stat, stabilitatea politică, dar şi măsurile fiscale recent adoptate fac economia ţării noastre din ce în ce mai competitivă, susţin analiştii şi bancherii.

Estimările Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional poziţionează creşterea economică între 3,9 şi 4,1% în 2016.

Deşi avansul economiei va fi unul substanţial, cheltuielile statului vor fi mult mai mari faţă de ce se va strânge în visteria statului. Astfel golul la buget va fi de 2,8%, foarte aproape de limita maximă admisă de Uniunea Europeană de 3 procente. Asta pentru că Executivul a mărit salariile mai multor categorii de angajaţi.

Un alt element important în noul an este cursul de schimb valutar. Acesta va fi unul stabil, estimează bancherii. Moneda naţională chiar va prinde uşor putere în raport cu cea europeană, iar cotaţia medie va fi de 4 lei şi 44 de bani pentru un euro.

Produsele fabricate în România vor avea căutare şi mai mare pe pieţele externe şI astfel exporturile vor urca de la 55 la aproape 60 de miliarde de euro, spune Comisia de Prognoză.

Vindem altora ce facem noi, dar vom cumpăra mai mult din ce fac alţii. Importurile vor fi în creştere anul acesta, cu 5 miliarde de euro faţă de 2015, până la 67,5 miliarde de euro.

Digi 24